Банкеръ Weekly

Съдби

Човекът, който изнудваше краля

Криминално престъпление или политическа поръчка е убийството на Миле Маркович?

Застреляха най-известния мафиот в Швеция, 52-годишния Миле Маркович, емигрант от бивша Югославия. Той бе убит с четири куршума от пистолет пред дома си, разположен в шикозното предградие на Стокхолм - Бром. Името на Маркович стана известно на широката публика преди три години, когато започна да шантажира не кого да е, а краля на страната.


Шведските медии акцентират вниманието върху един важен детайл. В дома на Маркович имало две видеокамери, които той можел да наблюдава през мобилния си телефон. Няколко месеца преди убийството му полицията поискала от мафиота да ги изключи. Ако камерите работеха, убиецът или убийците щяха да попаднат в тяхното полезрение. В най-добрия случай Маркович изобщо нямаше да се приближи до дома си, след като открие паркирания наблизо подозрителен автомобил, за който сега разказват свидетелите.


Мнозина се питат дали това е обикновено криминално престъпление, или политическа поръчка? Маркович се прочу през 2010-а покрай излизането на книгата му "Монарх по неволя", в която се разказваше за гуляите на държавния глава Негово кралско величество Карл Густав в компанията на проститутки. По-късно мафиотът заяви, че притежава снимки и видеодоказателства за кралските развлечения, заснети със скрита камера. Той демонстрира пред журналистите няколко фотографии и видеосюжети, но отказа да ги предостави за публикуване. Вместо това сподели намерението си да създаде платен сайт, "където всеки желаещ ще може да се полюбува на изцепките на негово величество". Междувременно стана ясно, че бизнесменът Андерс Летстрьом, близък приятел на монарха, е започнал преговори с представители на престъпната общност в Швеция. През декември 2011-а той връчи на бандитите 625 хил. крони (около 70 хил. евро), които трябваше да купят мълчанието на Маркович. Полицията също не дремеше. В дома на изнудвача бе извършен обиск, при който бяха иззети компютър с компромати за краля, уж за да бъдат проучени. На свой ред монархът отрече възможността да съществуват снимки и видеозаписи, които го злепоставят, и заяви, че Летстрьом е преговарял с престъпниците без негово знание.


Съдбата на шведската монархия беше поставена на карта. Над половината от населението настояваше кралят да отстъпи поста си на кронпринцесата - Виктория. Монархистите обаче се опасяваха, че това може да стане първата крачка към установяването на република. Впрочем тази цел фигурира в програмите на няколко парламентарно представени партии.


В края на 2011-а в интернет се появи видеозапис, на който негово величество усмихнат наблюдава танц на стрийптизьорки . По-рано Маркович бе показал подобен материал на журналисти. Според оценката на експертите обаче записът бил груба фалшификация. Маркович напразно твърдеше, че компроматите му са истински. Медиите сякаш бяха оглушели и ослепели. Мафиотът се готвеше да докаже правотата си, твърдейки, че разполага с материали, скрити от полицията. Преди броени дни четирите изстрела в главата му сложиха край на този спор. Впрочем основната версия на пазителите на реда е, че става дума за саморазправа между престъпници. И засега те не възнамеряват да се отказват от нея, каквото и да пишат вестниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във