Банкеръ Weekly

Съдби

ЧЕТИВО ЗА ХОРА БЕЗ ПРОБЛЕМИ

ПЛАВАЩИТЕ ИМЕНИЯ - ХИТЪТ НА СЕЗОНА

Когато чуят за плаващ дом, по-възрастните може би веднага си представят филма с Кари Грант, в който актьорът изпълнява ролята на овдовял баща с три деца. Семейството живее на овехтяла лодка заедно с бавачката (София Лорен). Жилището е пренаселено, разнебитено и пропуска вода.
Днес обаче плаващите имения от реалния свят нямат нищо общо с холивудската мизерия от 1958 година. Те са снабдени с топла вода, с машини за пресоване на отпадъци, с вградени барбекюта, телевизори с плоски екрани, а нерядко дори с площадка за хеликоптери.
Те са истински плаващи жилища със съвременни удобства, макар че нямат ливада, която трябва да се коси, убеждава Брент Фотъргил, вицепрезидент по продажбите на базирания в Кентъки Шарп Хаусбоутс (Sharpe Houseboats) - един от водещите щатски производители в бързоразрастващия се водножилищен сектор.
Експерти от бранша твърдят, че интересът към плавателните съдове, използвани за жилища, започва да расте в края на 90-те години на ХХ век, поддържан от две групи хора - тези, които наближават пенсионна възраст, и такива, които са направили добри пари по време на възхода на фондовия пазар. Не се забелязва и отлив на желаещи да притежават плаващ дом вследствие на наблюдавания напоследък икономически спад. По данни на базираната в Чикаго Национална асоциация на производителите на плавателни средства, през 2000 г. са похарчени 25.6 млрд. щ. долара за нови и употребявани плавателни съдове, за двигатели, аксесоари и свързани с бизнеса стоки. Хората от бранша са доволни - това е почти 15% ръст в сравнение с 1999 година. През миналата година в САЩ е имало също 16.9 милиона малки кораби за отдих срещу 15.3 милиона през 1995 година.
Какво толкова привлекателно намират хората в плаващите жилища? Например Брус Хуайт от Грийли, щат Колорадо, който заедно с трима свои приятели притежава подобен дом, споделя, че това е спокойствието на водната шир и възможността да избяга от всекидневието. А и винаги може да промени пейзажа, когато му омръзне да го гледа - просто вдига котвата и отплава. Яхтата му Айлънд Ритрийт (Island Retreat) е дълга 23 м, широка 6.5 м и има четири самостоятелни кабини, две бани, телевизор с 42-инчов плосък екран и сателитна чиния, няколко уредби, кухня и голяма палуба за осем души. Той и тримата му приятели са купили кораба от Шарп Хаусбоутс през април за 250 хил. щ. долара. Обикновено компанията произвежда по 60 подобни плаващи жилища годишно, а цените им варират от 250 до 950 хил. щ. долара. Елитната оферта на фирма Шарп носи името Фор Майлз Аут (Four Miles Out). Яхтата има пет спални, две и половина бани, вътрешно стълбище и истински бар.
Конкурентната компания Фентъзи Къстъм Яхтс (Fantasy Custom Yachts) пък неотдавна завърши изработката на най-големия плаващ дом, поръчван някога от клиент. Той е наречен Имаджинейшън (Imagination), дълъг е близо 40 м, а жилищната му площ е 270 кв. метра. Корабът струва 1 млн. щ. долара и има три апартамента, две всекидневни, телевизор с плосък екран, маса за билярд, квартири за капитан и екипаж и площадка за хеликоптер на горната палуба.
Засега най-големият проблем пред собствениците на плаващи къщи е къде да ги паркират. Те не трябва да са много далеч от основното жилище. Освен това наблизо трябва да има магазини за снабдяване с провизии, болници, охрана и всякакви други услуги. В голямата четворка на предпочитаните щатски пристанища са изкуствените езера Камбърленд и Пауъл в щат Кентъки, Лениър в Джорджия и Шаста в Северна Калифорния.
Разходите за престой на една яхта на док са различни за различните райони. Годишният наем на фирмата Лийс Форд Марина (Lee's Ford Marina), работеща на езеро Къмбърленд, варира между 27 и 37.70 щ. долара на кв. метър в зависимост от големината на кораба, плюс таксите за електричество, вода и кабелна телевизия. Собствениците на плаващи жилища трябва да заделят и пари за поддръжка, включително за евентуалното зазимяване на плавателния съд, за поправка на покрива, за смазване на измервателните уреди и филтрите, почистване на помещенията и на някои външни части и т.н.
Но кой ли пък мисли за земните дела, когато го зове слънцето и необятната водна шир? Както доверява собственикът на яхтата Айлънд Ритрийт Хуайт: Ние не го използваме толкова пълноценно, че да си изплатят разходите по него, но пък животът тук е пълен с очарование, за да се откажем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във