Банкеръ Weekly

Съдби

Четирима легендарни инвеститори

Бил Крос
S 250 4878ee50 ec60 444b 8122 8272ceb832da
S 250 0f502e57 2550 449d b58a 1ea086b2789a

Сферата на инвестициите също има своите звезди, от които е прието останалите да се учат. Някои от тях - като Уорън Бъфет, отдавна са се превърнали в легенда. Но има и други, не по-малко успели, чийто опит заслужава внимание. 

Седемдесет и четири годишният Бил Грос е един от създателите на компанията PIMCO, която управлява активи за 1.75 трлн. долара. През 1962 г. получава стипендия от университета "Дюк", който завършва през 1966-а като бакалавър по психология. Любопитно е, че натрупва първоначалния си капитал, играейки на блекджек в Лас Вегас. През 1971-а получава магистърска степен по бизнесадминистрация в бизнес школата на Калифорнийския университет. През същата година работи като анализатор в  Pacific Mutual Life Insurance Co. Съосновател е и до септември 2014-а е един от шефовете на PIMCO.

Състоянието на Бил Грос се оценява на 2.3 млрд. долара. Милиардерът е известен с предпочитанията си към инвестициите в реалната икономика и е против "зомби корпорациите". Според него вложенията трябва да носят удовлетворение както от финансова, така и от етична гледна точка. Привърженик е на диверсифицирането на инвестициите. Освен това е необходимо те да бъдат предшествани от дълбоки и грижливи проучвания. Грос съветва да държите част от парите си в брой.

Питър Линч оглавява години наред Fidelity Investments, управляваща активи за 2.4 трлн. долара. Купува първите си акции от компанията за въздушни товарни превози Flying Tigers Airlines през 1963-а, когато е само на 19 години. Тогава плаща по 7 долара за всяка ценна книга, а година по-късно цената й нараства до 32.75 долара. Вложенията в тази фирма впоследствие му позволяват да плати образованието си в Уортънската близнес школа на Пенсилванския университет. През 1969-а е приет във Fidelity Investments, а през 1974-а е повишен на длъжност директор на изследователския отдел. От 1977-а до 1990-а е начело на Magellan, чиято доходност достига 29.2% годишно, а обемът на активите му се увеличава от 18 млн. до 14 млрд. долара, което го превръща в най-големия фонд в света. Питър Линч се оттегля от бизнеса на 46 и започва да се занимава с благотворителност. Известен е с фразата: "Инвестирайте в това, което познавате."

Китаецът Хуей Ка Ян е на 59 години и е основател на Еnergrande Real Estate Group, управляваща активи за 275 млн. долара.  Доктор Хуей има зад гърба си над 25 годишен опит в инвестициите в недвижими имоти, строителството и в управлението на предприятия. Той оглавява и списъка на най-щедрите китайски филантропи, като жертва през 2011-а  62 млн. долара за благотворителност. Освен  Evergrande Real Estate Group Limited най-големият играч на пазара на недвижимости в провинция Гуандун - Хуей Ка Ян, притежава футболен отбор и киностудия. Вложенията му в строителството на жилища и офиси са му донесли космически печалби. Неслучайно през 2017-а бе обявен за най-богатия човек в Китай, а стойността на акциите на компанията му нарасна с 496 процента.

Днес създателката на бюлетина Investment Quality Trends -  Джералдин Вайс, е на 92 години. Тя е сред първите жени, направили име в света на финансите, доказвайки, че дамите също може да бъдат успешни инвеститори. Завършва колеж за бизнес и финанси, но нито една фирма не иска да я наеме за нещо повече от секретарка. През 1966-а, когато е на 40, решава да започне издаването на собствен инвестиционен бюлетин и се занимава с това цели 37 години до 2003-а, когато се пенсионира. Знаейки, че бизнесмените не приемат на сериозно женските съвети, отначало Джералдин се подписва като Дж. Вайс и разкрива истинската си самоличност едва в средата на 70-те години. Стратегията за подбор на акциите, която предлага на клиентите си, се оказва много по-успешна и доходоносна в сравнение с тези на конкурентите й. А бюлетинът Investment Quality Trends продължава да съществува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във