Банкеръ Weekly

Съдби

ЧЕТИ, ЗА ДА СЕ ЧУДИШ

Във Великобритания е публикуван списък на най-идиотските инструкции, приложени към различни стоки. Указанието Може да съдържа ядки, поставено върху опаковка с фъстъци, отдавна се е превърнало в обект на подигравки, както и предупреждението Може да предизвика сънливост върху флакон със сънотворно. Но както личи, британските създатели на етикети и инструкции не обичат да лежат на старите си лаври.
Когато списанието за потребители Which? се обърнало към читателите с молба да изпратят в редакцията примери за куриозни надписи, в редакцията се получили купища отчайващи с пълното си безсмислие и нелогичност напътствия. Лакът за яхти International например се продава в тенекиени кутии с изображение на щурвал върху етикета, което навежда на мисълта, че той е предназначен за морски съдове. Въпреки това текст с дребен шрифт предупреждава купувачите, че продуктът Не е подходящ за използване в морето. Редакторите на списанието направо не повярвали на очите си. Според тях рядко може да се види етикет с по-безполезно описание на съдържанието. Защото лакът всъщност е предназначен за покритие на вътрешни детайли, като да речем перила. Възниква въпросът - колко души държат яхтите си вкъщи?
Дизайнерите на етикетите от супермаркета Sainsbury's, изглежда, също не се смущават от несъответствието между техните творения и съдържанието на предлагания продукт. Върху пакет с палачинки, продаван в магазина, са нарисувани плодове от боровинки, придружени от надпис: Обичам сочните боровинки!. При това положение читателката на Which? Шийла Брадли логично предположила, че става дума за боровинкови палачинки. Всъщност опаковката съдържала тестените изделия, но без пълнеж. Колкото до надписа Обичам сочни боровинки!, той вероятно е изразил отношението на служителите в супермаркета към въпросните плодове.
Не по-малко любопитно е предупреждението върху поздравителна картичка, предназначена за малчугани-рожденици с пухкава цифра 2 върху нея. Тя е произведена от лондонската фирма ZZ Designs. Щастливото хлапе ще трябва да почака още една година, за да може да я вземе в ръце, защото надписът върху опаковката й гласи: Това не е играчка! Да не се дава на деца под три години.
Други създатели на етикети и явни последователи на традицията, заложена от авторите на предупреждението за ядките, също не се колебаят да заявят очевидното. Оказва се, че електрическите фенери Panasonic са предназначени за използване в тъмнината в качеството на източник на светлина. Хората, които са си купили маратонки Puma пък ще са радостни да научат, че средното количество предмети в кутията е 2. В тази връзка списанието Which? пита: дали Puma има специална служба, която да помага на хората, на които се е паднала една обувка, да се срещнат с щастливците, получили три?
Противоречивите твърдения също са широко разпространени върху етикетите. Конкретно бисквитите Tuc по удивителен начин са приготвени едновременно по оригинална и по нова, подобрена рецепта. Не им е провървяло и на купувачите, избрали геврек с плънка от салата и сирене моцарела. Съгласно съветите на производителя те трябва да го съхраняват в хладилник и в същото време да избягват да го слагат в хладилник.
Някои създатели на етикети доста са се поизпотили, за да решат сложната задача как да продадат питейната вода Penta по 1.50 фунта за бутилка. Разсъжденията им преобръщат изцяло възгледите върху разпространения навик да се пие вода. Вие можете да използвате Penta за това, което наричаме биохидратация. Оптималната клетъчна хидратация ще ви помогне да победите негативните въздействия на условията на живот през ХХI век и ще позволи да поддържате активността на мозъка си през целия ден. Ако всичко това ви се струва много сложно, не се стряскайте. Освен всичко друго върху етикета пише, че водата Penta е лека за пиене.
А ето и най-идиотските надписи според версията на Which?:
Този костюм не дава умението да се лети (върху детски костюм на Супермен);
Не обръщай (надпис на дъното (!) на кутия с торта тирамису);
Внимание! Не е предназначено за пробиване на зъби (върху електрическа дрелка за домашни нужди);
Не се опитвайте да спрете веригата с ръце (върху шведски верижен трион);
Внимание! При използване се движи! (детски скутер);
Използвайте вратата само за вход/изход (на вратата на офис в Питсбърг, Пенсилвания).

Facebook logo
Бъдете с нас и във