Банкеръ Daily

Съдби

Честваме Успение Богородично

Днес почитаме големия християнски празник Успение Богородично. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Празникът се нарича още Голяма Богородица.

Според народната традиция днешният празник се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. Характерно за празника е, че не се работи, правят се курбани, а болните нощуват на „свети места" за здраве.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

На Богородица мелят от новото жито. От него приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година. За празничната трапеза колят агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден.

Имен ден празнуват Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във