Банкеръ Daily

Съдби

Червенокосата бунтарка

S 250 e6cf0245 b584 4b84 95c6 05e2225d3061

През дългогодишната си кариера Вивиен Уестууд се е превърнала в една от най-влиятелните и уважавани дизайнери в модната индустрия. Но тя не е израснала като част от артистичната бохема на Лондон. На 17 Вивиан работи във фабрика и не мисли за кариера в модната индустрия. През 1960-а съдбата й изглежда предрешена - омъжва се за Дерек Уестууд, ражда сина им Бен и преподава в училище.

Епохата на арт галериите и театрите преобръща скучния живот на провинциалната учителка, след като Вивиан се разделя с мъжа си и среща бъдещия мениджър на групата Sex Pistols - Малкълм Макларън. Той е пълна противоположност на Дерек - студент във художествената академия, който подкрепя творчеството й - тогава Вивиан възприема шиенето единствено като хоби. От Макларън ражда втория си син Джоузеф, но това не спира развитието на новата й кариера. Приятелите на нейния нов спътник й показват света на безграничната фантазия и възможности, както и наличието на реална връзка между изкуството и политиката. Днес Джоузеф, който впрочем навърши 50, е познат като Джо Кор, основател на империята за разкошно бельо Agent Provocateur.

През 1971-а Макларън открива първия бутик на Уестууд на Кингс Роуд 430, който сменя пет пъти името си - Вивиан се колебае и непрекъснато сменя табелите. Отначало е  Let It Rock, а през 1974-а започва да се нарича "Секс". Две години по-късно на световната сцена се появяват Sex Pistols, които незабавно стават символ на цялата пънк-рок култура и всеки от тях е облечен от Уестууд. Тя е създателка на обувките на висока платформа, на корсетите, на металните дрънкулки в облеклото. Бясната популярност на субкултурата я издигат на върха на успеха, но в началото на 80-те години на ХХ в. британските пънкове порастват и измиват боята от косите си. Вивиан обаче не позволява да я забравят. В Лондон тя представя първата си колекция "Пират", която включва поли в стил "мини крини", ризи със свободна кройка, костюми от туид и летящ тюл. През 1992-ра започва да шие разкошни булчински рокли, а след това разработва колекция от часовници съвместно с бранда Swatch.

Веднъж колегата й Джаспър Конън се пошегува, че тя действа на останалите дизайнери като слабително. По думите му "Вивиан го прави, а останалите я следват".

През 1990-а червенокосата фурия представя премиерната си колекция от мъжки дрехи във Флоренция и е обявена за британски Дизайнер на годината. Удостоена е със същата висока чест и през 1991-а. Брандът на Уестууд са развива стремително, с всяка година броят на служителите в компанията й расте и през 1998-а модната къща Vivienne Westwood получава Кралската корпоративна премия. Наградата се връчва на британски предприятия, които са успели в сферата на международната търговия и иновациите и е смятана за най-голямото официално отличие за английските компании.

През 1992-ра получава Ордена на британската империя от ръцете на кралицата и придобива статута дама командор. През 2007-а на церемонията за връчването на премията  British Fashion Awards побеждава в номинацията "За изключителни постижения в модния дизайн".

Въпреки бунтарската природа на Уестууд  някои членове на кралското семейство са избирали нейни тоалети за специални случаи. Например през 2009-а втората съпруга на принц Чарлз - Камила, си харесва рокля за кралските конни надбягвания в Аскът. Принцеса Евгения Йоркска пък предпочете да отиде с Westwood на сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилям.

Но дрехите, които създава Вивиан Уесттуд, далеч не са избор само на превзетите британски аристократи. В продължение на много години тя е консултант по стила на Кари Брадшоу от сериала "Сексът и Градът" и на актрисата Сара Джесика Паркър в живота. А и как би могло да е иначе? През цялата си кариера, чийто залез е далече, Вивиан неведнъж е доказвала, че думите "секс" и "мода" са неразривно свързани.

Каре

Винаги искай невъзможното!

(Възгледите на Вивиан Уестууд)

Вдигни летвата над всички останали. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз и не чаках това. Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда необикновена.

Трудно ми е да общувам с моделки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват, като нещо не им е наред.

Не спирам, не почивам, не отлагам. Утре може да припадна в колата или да се удавя във ваната. Затова днес трябва да свърша някоя глупост.

Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти, преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят.

Харчи толкова, колкото имаш. Пестенето е като да бъдеш мишка в ресторант. Имаш достатъчно храна около себе си, но все пак си мишка. Не е нужно да ви обяснявам.

Ако носите дрехи, които не ви подхождат, значи сте жертва на модата. Трябва да носите дрехи, които ви придават по-добра външност.

Популярна култура - това е противоречие в терминологията. Ако е популярна, не е култура.

Купувайте по-малко. Избирайте по-добре. Правете го, без да бързате. Качество, а не количество.

Не мога да мисля без очилата си.

Феминистките искат жените да изглеждат като мъже. Но те не са мъже.

Четенето на модни списания е последното нещо, което бих направила. Ако искам да чета, си вземам книга.

Не съм съгласна с всичко, което съм казвала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във