Банкеръ Weekly

Съдби

Черните перли в кралските семейства

Сватбата на Гари Луис и лейди Давина Уиндзор.
S 250 09de2857 f422 4b2b 9e9e bc0becc29132
S 250 6100cd51 04f0 46d8 92af 4c2c55ace760

Британските медии упорито обсъждат новата приятелка на принц Хари, американската актриса Маган Маркъл, която играе една от главните роли в сериала Suits. Репортерите я следят по петите, а самозвани блюстители на аристократичните традиции твърдят в социалните мрежи, че Хари е сбъркал и принцеса от нея не става. Първо, актрисата вече е била омъжена. Преди малко повече от три години тя се раздели с първия си съпруг кинопродуцента Тревър Енгелсън. Второ, тя е по-голяма от принца. Меган е родена през 1981-ва, а Хари - през 1984-а. Но най-важното е произходът й. Един от таблоидите нарече майка й "явно чернокожа" и отбеляза, че тя носи расти (прическа от сплъстени и усукани кичури коса). Иначе казано, е пълна противоположност на синята кръв.

Нездравословното раздухване на темата в жълтата преса и социалните мрежи принуди принц Хари да излезе с официално изявление. Той потвърди, че от няколко месеца се среща с Меган Маркъл, и помоли публиката да й спести оскърбителните коментари с расистки и сексистки подтекст. Подобно открито признание за обстоятелства от личния живот на член на британското кралско семейство е изключителна рядкост. Изявлението на Хари може да се сравни само с подобните искания, предявени през 2007-а от по-големия му брат Уилям. И тъй като те засягаха бъдещата му съпруга Кейт Мидълтън, има основания да се предполага, че отношенията между Хари и Меган са сериозни. Още повече че, ако се вярва на слуховете, принцът вече се е запознал с бащата на актрисата.

Чернокожи принцеси в британската история наистина няма (поне не официално), но не защото това е забранено. Местните закони не ограничават нито количеството разводи, нито възрастта, нито цвета на кожата на избраниците на техни величества. Най-дълго оцеля забраната, която пречеше на принцовете да се женят за католички, но преди три години парламентът отмени и нея. Остана единствено правилото членовете на кралското семейство да искат разрешение за сключване на брак от управляващия монарх. Което означава, че само един фактор може да попречи на сватбата на Меган и Хари - кралица Елизабет Втора. Тя обаче едва ли ще го направи. Практиката показва, че расовата чистота на кралски двор тревожи много повече жълтите медии от самия монарх. През годините на управлението си Елизабет Втора е срещала къде-къде по-странни двойки. Но цветът на кожата или недотам благородният произход нито веднъж не са ставали причина да забрани брак.

Най-известният смесен брак е сключен от лейди Давина Уиндзор, правнучка на крал Джордж  V, управлявал Британската империя в началото на ХХ век. През 2004-а тя се омъжи за жителя на Нова Зеландия Гари Кристи Луис. Съпругът й – новозеландски абориген, е роден в най-бедното ъгълче на острова. Докато лейди Давина растяла в Кенсингтънския дворец, той стрижел овце и работел на строителни обекти. Необичайната двойка се срещнала заради любовта си към сърфа. Давина и Гари се запознали в Бали и в продължение на няколко години се срещали тайно от семействата си. Въпреки че двамата живеят в Нова Зеландия, сватбата се състоя в Лондон. Така Гари стана първият представител на народа маори в британското кралско семейство, а децата му заемат 29-о и 30-о място в опашката на претендентите за трона. 

През 1999-а пра-племенникът на кралицата, музикантът Джеймс Ласкълз, се ожени за актрисата Джей Елиас-Рилвен, родена в Нигерия. Предците й били вождове и държавни дейци на народа йоруба. За разлика от Маркъл, която има почти европейска външност, Джей е чистокръвна африканка и това е ясно от пръв поглед. Въпреки че Ласкълз не е на последно място в реда за наследяване на короната, кралицата изобщо не се смути от външността на избраницата му. Тя благослови брака на музиканта и актрисата и приветства новия член на семейство Уиндзор.

В континентална Европа нравите са още по-свободни. През 2000 г. модният дизайнер Анджела Браун се омъжи за сина на монарха на Лихтенщайн и стана княгиня Анджела Лихтенщайнска - първата чернокожа принцеса на Стария континент. Тя е родена в панамското градче Бокас дел Торо, но от дете живее с родителите си в Ню Йорк. Връзката й с княз Максимилиан шокира някои членове на управляващата династия на Лихтенщайн, но монархът одобри брака. На празненството за сватбата в Ню Йорк княгинята облече рокля, създадена от самата нея.

В другото малко европейско княжество - Монако, също живее чернокожа принцеса, макар и с по-нисък ранг. Четвъртата жена на братовчеда на управляващия принц Албер Втори - баронеса Сесил де Маси, е от Гваделупа.

Самият Албер II също не е безгрешен. В началото на 2000 г. той се уреди с любовница от африканската държава Того. Монархът настани Никол Коште в парижкото си жилище, убеждавайки я да се представя за приятелка на друг мъж. Няколко години по-късно, когато връзката между двамата приключи, тайната излезе наяве. Никол се появи със сина на принца и даде публичност на случая. Албер пък отричаше всичко, но ДНК-тестът и снимките потвърдиха, че детето наистина е негово.

Хабсбургите постепенно се примиряват с факта, че времето им е отминало. Мери Нианат Ринг Мака, чернокожата съпруга на граф Фердинанд Леополд Джоузеф Хабсбург, е родена в Южен Судан. Въпреки протестите на много титулувани особи бракът получи благословията на 87-годишния патриарх на семейството - последния кронпринц на Австро-Унгария Ото фон Хабсбург. На сватбата в Найроби графиня Мери фон Хабсбург беше облечена в национален костюм - широка яркосиня рокля. През 1999-а двойката се установи да живее в Кения и отглежда трите си деца - наследници на императорската династия, която преди сто години управляваше половин Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във