Банкеръ Weekly

Съдби

Часът за Чакала удари

В Париж започна нов съдебен процес срещу един от най-опасните терористи от 70-те и 80-те години на ХХ в., Карлос Чакала. Шестдесет и две годишният радикал вече излежава доживотна присъда за убийството на трима души, включително и на двама френски полицаи през 1975-а, за организирането на четири терористични акта през 1982 г., по време на които загинаха 11 души, а 150 бяха ранени.


Процесът по делото на венецуелския терорист Илич Рамирес Санчес, по известен като Карлос Чакала, започна при безпрецедентни мерки за сигурност. Бидейки активен участник в операциите на Народен фронт за освобождение на Палестина, той многократно е организирал отвличания на хора, убийства, взимане на заложници и многобройни взривове. През 1975-а Санчес извърши нападение срещу главния офис на ОПЕК във Виена, като плени 11 министри и още няколко човека. В резултат на терористичната акция загинаха трима. През 1994-а френските власти заловиха Чакала в Судан, а три години по-късно го осъдиха на доживотен затвор.


На сегашния процес Карлос Чакала е обвинен в организирането на четири терористични акта на територията на Франция в периода 1982-1983 година. На 29 май 1982-а взрив във влака Париж - Тулуза отне живота на петима души, а 28 бяха ранени. Почти месец след това миниран автомобил се вряза в сграда, където бе разположена редакцията на списание Al Watan Al Arabi. Тогава загина един минувач, а 66 души бяха настанени в болница. Други два терористични акта проехтяха в навечерието на 1984-а. На гара Сен Шарл в Марсилия избухна бомба, която причини смъртта на двама човека, а 22 бяха ранени. Едновременно бе взривен и бързият влак от Марсилия за Париж, в резултат на което загинаха трима човека, а 12 получиха наранявания.


Според обвинението Карлос Чакала е организирал четирите терористични атаки, за да окаже натиск върху френските власти, които през 1982-а арестуваха двама от съучастниците му - германката Магдалена Коп и швейцареца Брюно Бреге. По-късно външният министър на Франция Гастон Дефере получи писмен ултиматум за освобождаването им в рамките на 30 дни, в противен случай държавата била заплашена от война. Въпреки че експертизата откри наличието на пръстовите отпечатъци на Чакала върху писмото, зоподозреният отрича вината си, твърдейки, че подобно послание никога не е съществувало. Според мнението на Изабел Кутан Пейер, съпруга и адвокат на терориста, писмото не бива да се разглежда като доказателство за вина, тъй като обвинението не разполага с оригинала му. Да припомним, че и четирите терористични атаки се случиха в дните, когато френският съд вземаше основните си решения за подсъдимите Бреге и Коп.


В навечерието на процеса в Париж подсъдимият заяви за венецуелския вестник El Nacional, че престъпленията му могат да се смятат за дребни грешки в сравнение с действията на кубинския лидер Фидел Кастро, който убил повече хора от него. Според сметките на Чакала той е извършил през живота си над сто терористични акта, в резултат на които са загинали от 1.5 до 2 хил. души, от които само 200 били мирни жители. В същото време той не се уморява да повтаря, че силите на цивилизованата организация НАТО убиват стотици невинни, за да унищожат един човек. Процесът по делото на Чакала трябва да завърши на 16 декември.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във