Банкеръ Weekly

Съдби

ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА В РУСЕ ПРЕРАСТВА ВЪВ ФЕСТИВАЛНА ВЕРИГА

В Русе се проведе третото издание на музикалния фестивал Bluezz (30 юни -1 юли). По презумпция и програма международен, този път той се превърна в междуградски (Русе, София, Пловдив) поради немотивираното отсъствие на триото от Македония Тавитян брадърс. Поройният дъжд допълнително създаде трудности на организаторите, но в този период на лятото подобни изненади не са нови.
Фестивалът е по инициатива на група бизнесмени от града, които имат трайно отношение и любов към блуса и неговите по-съвременни разновидности. Те набират и необходимите пари, като в същото време не подминават факта, че първообразът му бе роден в Бургас. За целта е създадена и обществена формация, която целогодишно работи за осигуряване на финансови средства и артистичната програма на Bluezz. Необичайното буквено съчетание в слогана подсказва обединяване на две произлизащи една от друга музикални материи - блус и джаз, които са пропорционално разпределени във фестивалната програма.
Третото издание на Bluezz изненада присъстващите с новината, че фестивалът се превръща във верига. През миналата година към Русе се присъедини Бургас, припомняйки си първопроходството в тази област. Сега към двата града се присъединява и Свищов, стар културен и образователен център, който очевидно съживява традициите си да подкрепя разнообразни културни инициативи. Нека припомним, че преди няколко десетилетия точно Свищов приюти авангардния тогава студентски театър на България и даде пример за нестандартно, разчупено и свободолюбиво мислене в неуютно време. Преди месец пак свищовските наследници на първия български хор Янко Мустаков дебютираха във фестивала Диксиленд в Централна Стара планина, Тетевен. С което доказаха, че културният живот в по-малките градове следва своя естествен ход, без да се интересува от медийното внимание (по-скоро невнимание). Започва да се налага усещането за постепенна децентрализация на културните делници и празници в страната, позната от предвоенните години и стегната във възела на противопоставянето София-провинция през следващия половин век.
Частната инициатива на русенци и разклоняването й по посока на Бургас и Свищов подсказва интуитивното налучкване на много точен фестивален модел, практикуван в цяла Европа. Програмната ориентация към различни музикални сегменти също е перспективна и е гаранция за натрупване на разнообразие. Защото в региона на Централния Балкан отдавна съществува оазис на най-ранните форми на джазовото изкуство, в морската ни столица Варненско лято налага подчертан вкус към най-съвременните форми на импровизационното творчество, а крехката новоизградена верига Bluezz предлага трета разновидност на музиката, сложила отпечатък върху целия ХХ век. Остава проблемът за художествените критерии, който е твърде грапав и неравностоен у нас. Открои го и третият фестивал в Русе. Но го откроиха и двата фестивала в София, които, противно на тенденциите извън столицата, враждуват помежду си и дори си правят мръсни номера. Както се вижда и на организационно, и на художествено равнище, има още много да се желае в търсене на подходяща ниша. Но и на място в инак хаотичния и претрупан фестивален календар, към който се приобщават Смолян, Севлиево, Пловдив и др. градове.
Bluezz продължава в Бургас на 18-20 август и в Свищов на 29 септември. Крайморският фестивал вече е с осигурено чуждестранно участие, докато крайдунавският вероятно ще премине в изцяло български формат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във