Банкеръ Daily

Съдби

Cadillac привлича с качество и престиж

На днешния ден през 1902 г. General Motors създава компанията Cadillac - марка луксозни автомобили. Те основно са предназначени за продажба на пазарите в САЩ и Канада. В САЩ марката се е превърнала в синоним на високо качество и престиж. Общоприетият лозунг на Кадилак е "Life, Liberty and the Pursuit" или "Живот, свобода и преследване", упоменат в Декларацията за независимост на САЩ.

Марката Cadillac е собственост на "Дженеръл мотърс" (General Motors, съкратено GM) от 1909 година. Американската корпорация, производител на коли, е сред най-големите в света. Тя е основана през 1908 г., а броят на служителите по целия свят е над 326 хиляди. За сравнение световният лидер "Тойота" има приблизително 316 хил. работници.

Седалището на GM се намира в Детройт, Мичиган (САЩ). "Джи-Ем" произвежда коли и камиони в 33 страни. В топ 100 на транснационалните компании GM се нарежда на девето място, след конкурента "Тойота", заемащ пето място.

Световен център на GM е "Ренесанс Сентър" (Renaissance Center), разположен в Детройт (Мичиган). Корпорацията е мажоритарния акционер в Daewoo Auto & Technology Co в Южна Корея и освен тази е имала редица колаборации с различни световни производители на автомобили. В това число партньорства със "Сузуки Мотор Корпорация" и "Исузу Моторс" в Япония, технологично напредничави съвместни операции с корпорацията "Тойота" и BMW AG - Германия. "Джи-Ем" има сътрудничество в производството на превозни средства с редица световни автомобилопроизводители като "Тойота", "Сузуки", корпопацията "Шанхай Аутомотив Индъстри" (Shanghai Automotive Industry Corp), руската "Ауто ВАЗ", "Рено" (Renault SA), узбекистанската "УзАвтосаноа" (UzAvtosanoa). GM също така е имала съвместни партньорства с "Фиат" (Fiat S.p.A) и "Форд Мотър". Понастоящем корпорацията държи различни дялове в голям брой компании на автомобилопроизводители.

Най-големият пазар за GM продължава да в Съединените щати, следван от Китай, Канада, Обединеното кралство и Германия. В производственото портфолио влизат марките: "Буик", "Кадилак", "Шевролет", GMC, GM, "Деу", "Холдън", "Хамър", "Олдсмобил", "Опел", "Понтиак", "Сааб", "Сатурн" и "Воксхол".

Facebook logo
Бъдете с нас и във