Банкеръ Daily

Съдби

Бъркате ли Словакия и Словения?

S 250 87b702bd 261b 4bd4 b951 ab924f369e50
S 250 3dd57431 0800 4b6d 8808 1d0424b25088

Неотдавна се появиха съобщения: "Премиер-министърът на Словения обяви оставката си" и "Премиер-министърът на Словакия обяви оставката си". Ако отначало сте решили, че става дума за една и съща държава, не се притеснявайте... вие далеч не сте единствените. 

Всъщност премиер-министърът на Словакия Роберт Фицо подаде оставка след скандал около убийството на журналист, разследващ корупцията в редиците на правителството. А премиер-министърът на Словения Миро Церар заради скандал, свързан с финансиране на изграждането на железопътната мрежа. Просто двамата се оттеглиха в един и същи ден.

Хората бъркат Словения и Словакия, откакто двете получиха независимост в началото на 90-те години на ХХ век. В социалните мрежи има десетки съобщения и коментари за словашкия произход на първата дама на САЩ Мелания Тръмп, макар че това не е вярно. Тя е родена в градчето Севница в Словения. Предишната съпруга на Доналд Тръмп - Ивана, е родена в Чехословакия.

И двете държави страдат, че на много съревнования и по време на официални събития организаторите издигат флага на другата или изпълняват нейния химн. Например през през 2017-а на шампионата по хокей в Германия възмутени запалянковци от Словакия бяха принудени да надвикват химна на Словения, пуснат по погрешка от домакините. Обяснението бе, че гафът се дължи на "технически проблем".

Не само обикновените хора, но и политиците бъркат Словакия и Словения. Веднъж президентът на САЩ Джордж Буш-младши разказа за срещата си с министъра на външните работи на Словакия. При все че такава среща никога не е имало.

През 2003-а тогавашният премиер-министър на Италия Силвио Берлускони представи на събралите се на пресконференция журналисти премиер-министъра на Словакия. Но до него стоеше премиерът на Словения Антон Роп. "Това беше много странно и ние помолихме журналистите да не го разгласяват", разказа Роп.

Говори се, че представители на посолствата на двете държави във Вашингтон редовно се срещат, за да разменят кореспонденцията, доставена на неправилен адрес. Това най-вероятно е мит, но той се основава на думите на анонимен посланик на Словения в една европейска държава, казани в интервю за New York Times.

И в двете страни има много планини и замъци. И двете в миналото са били част от социалистическия лагер и съществуват в съвременния си вид от началото на 90-те години. Словения обяви независимостта си от Югославия през 1991-ва след почти безкръвен процес. Словакия е почти два пъти по-голяма от Словения и беше в състава на Чехословакия, но след т. нар. кадифен развод от 1992-ра стана независима.

Знамената им изглеждат почти еднакво - хоризонтални бели, сини и червени ивици. Разликата е само в гербовете, които и в двата случая са разположени в лявата страна.

Официалните названия на двете държави също са трудни за различаване - Slovenská republika (Словакия) и Republika Slovenija (Словения). Названията на двата езика също са извънредно подобни - slovenčina и slovenščina.

Но двете страни са отделени една от друга от Австрия и Унгария. Във всеки случай Словения е държава в южната част на Европа, която освен другото граничи с Хърватска и Италия. Словакия граничи с Полша и Чехия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във