Банкеръ Weekly

Съдби

Бунтарят Антъни Бурдейн

Прочутото предаване от Ханой с Барак Обама.

Телевизионният водещ на CNN и един от най-известните шеф-готвачи Антъни Бурдейн се самоуби на 61-годишна възраст в хотелската си стая в Страсбург, Франция. Звездата на американската телевизия беше там със снимачния си екип за 11-ия сезон на своето авторско предаване Parts Unknown, което в продължение на няколко години спечели редица награди.

В една от книгите си Антъни Бурдейн написа, че любовта му към храната се формирала у него в крехка възраст, докато почивал с родителите си във Франция. Там опитал първата си скарида на рибарско корабче. През 2000 г. познавачът на кулинарните тайни публикува мемоарите си Kitchen Confidential. Идеята за създаването на книгата се ражда от статията му "Не яжте, преди да прочетете", публикувана в списание  New Yorker през 1999-а. Впоследствие тези "бележки от кулинарното подземие" се превърнаха в световен бестселър. В него става дума не само за уникални рецепти за ястия от различни кътчета на планетата, но и за собствената му борба с наркотичната зависимост. Според признанията на Бурдейн, докато работел в модния нюйоркски ресторант "СоХо" в началото на 80-те, готвачите непрекъснато се намирали под въздействието на дрогата.

Със своите телевизионни шоута и книги американецът помагаше на хората да погледнат по друг начин на храната, пътешествията и на самите себе си. Наред с това се занимаваше с благотворителност, защитавайки народи, подложени на маргинализация, и се бореше за безопасни условия на работа за заетите в ресторантския бизнес.

Веднъж Смитсъновият музей го нарече "истинска рок звезда" на кулинарния свят. Въпреки историята за неприятните му приключения с ферментирали перки от акули и вътрешности на различни животни  Бурдейн смяташе пилешките хапки в "Макдоналдс" за най-отвратителната храна в света.

На церемонията при връчването на наградата Peabody за предаването Parts Unknown през 2013-а  той изброи основните принципи в своя подход към работния процес: "Ние задаваме много простички въпроси: Какво ви прави щастливи? Какво ядете? Какво бихте искали да сготвите? Задаваме ги в цял свят и получаваме наистина изумителни отговори."

Въпреки многобройните кулинарни предавания на Бурдейн  именно това по CNN, фокусиращо вниманието и върху последните събития в политиката, получи престижното отличие за принос в развитието на телевизията. Антъни, или Тони, както го наричаха колегите му, дебютира през 2002-ра в ефира на канал Food Network. Тридесет  и двете серии на шоуто му Cook's Tour завинаги свързаха името му с пътешествията в екзотични краища на света. Според концепцията водещият се запознаваше със собствениците на кафенета и ресторанти, а те го гощаваха с ястия, характерни само за тяхната кухня и култура.

През 2005-а той се присъедини към екипа на Travel Channel. Новото му шоу получи името No Reservations, а за мото бе избрана фразата "Бъди пътешественик, а не турист". Предаването просъществува цели девет сезона и бе отличено с две награди "Еми".

Бурдейн често употребяваше нецензурни изрази, заради които телевизията налагаше възрастови ограничения върху някои епизоди в поредиците му. Той неведнъж е обвинявал звездните шефове в прекомерна комерсиализация и липса на автентичност, но впоследствие осъзна, че е един от тях, и стана по-въздържан в изказванията си. Всички го познаваха като любител на алкохола и заклет пушач. Все пак той се раздели с вредния си навик, когато през 2007-а се роди дъщеря му Адриана от втория брак.

През 2016-а  излезе  епизодът на No Reservations с бившия американски президент Барак Обама във виетнамската столица Ханой. Инициативата беше на Белия дом, а Бурдейн настоя да отведе госта си не на някое представително място с климатик, а в заведение от истинския Ханой. По-късно Тони коментира, че никога не е виждал човек, седящ на пластмасова табуретка, който пие студената си бира с такова удоволствие.

През 1985-а Антъни се жени за момиче, с което се среща още в гимназията - Нанси Путкоски. Двамата прекарват заедно 20 години и се развеждат през 2005-а. Само две години по-късно той отново сключва брак, този път с майстора на смесените бойни изкуства Отавия Бузия. През 2016-а Бурдейн посочи като причина за раздялата им работата си - когато 250 дни в годината снимаш предавания за пътешествия, това неминуемо се отразява на отношенията в семейството. А през миналата година започна да се среща с италианската актриса Азия Ардженто, с която се запознава на снимките на епизода в Рим.

Тялото на Антъни Бурдейн бе намерено на 8 юни, ден след като Центърът по контрол и предотвратяване на заболяванията в САЩ публикува резултатите от изследвания, показващи, че нивото на самоубийствата е нараснало с 25% за 20 години. Правителствени източници съобщиха, че ръстът на на посегателствата върху собствения живот с фатален край са се увеличили с над 30% в 25 от щатите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във