Банкеръ Daily

Съдби

Българското изкуство превзема Европейската централна банка

Тази година Европейските културни дни на Европейската централна банка (ЕЦБ) се провеждат под мотото "Пъстроцветната България". В продължение на осем седмици българското изкуство ще бъде представено във Франкфурт от ЕЦБ в сътрудничество с Българската народна банка.

Началото ще бъде поставено в Старата опера (Alter Oper) във Франкфурт на Майн  на 15 октомври 2014 г. от 20 ч. с празничен концерт под диригентството на Григор Паликаров и с участието на пианиста Людмил Ангелов и оперната певица Надя Кръстева.

Дванадесета поредна година ЕЦБ организира поредица от събития, представящи културния живот на държава членка на Европейския съюз пред публика, която е основно от Франкфурт на Майн и региона Рейн-Майн. Както и в предишните години, програмата е съставена в тясно сътрудничество със съответната национална централна банка – тази година с БНБ.

Под съвместния патронаж на председателя на ЕЦБ Марио Драги и управителя на БНБ Иван Искров през седмиците до 12 декември ще бъде представена разнообразна програма от концерти, изложби и лекции.


"Европейските културни дни отразяват ангажираността на ЕЦБ към по-широката ни роля като европейска институция и като член на местната общност. Литературата, музиката, сценичните изкуства и изобразителното изкуство ни вдъхновяват и помагат да постигнем икономическо благополучие", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги.


На 1 ноември Детският хор на Българското национално радио със солист Мария Радоева (сопран) ще представи в църквата Св. Павел във Франкфурт (Frankfurter Paulskirche) искрящ и ярък музикален колаж от хорови произведения. Програмата обхваща няколко века музикална история и включва както църковна, така и светска музика. Концертът ще бъде организиран в сътрудничеството с градската управа на Франкфурт на Майн.

В две вечери през ноември любителите на джаза ще се насладят на евъргрийни, романтични песни и някои собствени композиции от най-бележитите български джаз музиканти.

Рок и етнопоп ще бъдат представени от женския квартет StringS. Музикантките от квартета имат образование в областта на класическата музика, но струнните им инструменти ще бъдат включени в електрически усилвател и на 2 декември ще изпълнят с метален звук залата „Бротфабрик“ (Brotfabrik).

"От основаването на България преди повече от 1300 години името й се запазва непроменено. Българите много се гордеят с това, както и с факта, че в тяхната държава е създадена кирилската писменост", подчертават от ЕЦБ.

Историческата идентичност на страната ще бъде разгледана в контекста на няколко изложби и лекции, като целта е да бъде опозната по-добре днешна България.

Вниманието ще се насочи към балканските традиции на концерта на женския хор „Драгостин фолк“ на 11 декември, в който ще бъдат представени бисери от уникалната съкровищница на българските народни песни.

Европейските културни дни на ЕЦБ ще завършат на 12 декември, с великолепно представление във Франкфуртския театър (Schauspiel Frankfurt) на площад „Вили Бранд“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във