Банкеръ Weekly

Съдби

БЪЛГАРСКИТЕ КЛАНОВЕ НА ВИЗОВАТА МАФИЯ

Продължение от бр. 34

В началото на седмицата авторитетният Монд също подхвана темата за българската визова афера, която ужаси френското МВнР преди близо година. Но за разлика от тоталното информационно затъмнение, наложено в България, френските колеги успяха да се срещнат и да разговарят не само с необходимите им хора от правителството си, а и с хора от екипа на съдията от Страсбург, който води същинското разследване.
В общи линии сензационните разкрития на Монд не са някаква новина в България.
През периода януари - септември 2000 г., когато визовата служба на френското консулство се е управлявала от г-н Руди Деманж, са били издадени над 55 000 шенгенски визи, малка част от които били използвани по предназначение, пишат те. - Първият сигнал дошъл в края на септември миналата година от новоназначения шеф на канцеларията на посолството в София г-н Патрик Ваян.
Два месеца по-късно - в края на ноември, френското външно министерство пратило нарочна инспекция, която да провери на място за какво точно става дума. Докладът на инспекторите завършвал с обобщението: В София има сериозни нередности.
През декември, когато вопъл надали и от белгийската полиция (заради нелегалния трафик на проститутки и емигранти от България), тревогите придобили конкретни измерения.
Според източници от Брюксел, две трети от нашенците вършеели из Белгия с незаконни шенгенски визи, издадени от френското посолство в София. Още същия месец Руди Деманж бил привикан в Париж и преназначен на работа в паспортната служба в Нант.
Според официалният говорител на френското външно министерство г-н Франсоа Ривасо, разследването трябвало да хвърли пълна светлина върху участниците в скандала, независимо докъде щяло да стигне то. Задължително било и изясняването на ролята на бившия френски посланик в София - Доминик Шасар.
Също според колегите от Монд, през май тази година в София пристигнал съдия-следовател от Страсбург, който на място прегледал документите за всички издадени визи.
Франция отдавна е обявила нулева толерантност към безразборното издаване на шенгенски визи, пише Монд. За последните две години били засечени общо осем канала за трафик на визи. За пет от тях - Иран, Тунис, Бенин, Того и Армения, френското правосъдие било уведомено от самото външно министерство. В други два от случаите - България и Руанда, разплитането на чорапа тръгнало от частни жалби. На коя географска ширина се вихри осмата афера, не става много ясно. А и не ни интересува чак толкова. По-важното, а и по-тъжното е, че за пореден път България бе вкарана без право на обжалване в един кюп със страни, за които Европейският съюз е нещо като Мъглявината Андромеда.
Защо преразказахме от френски онова, за което започнахме да пишем още в миналия брой? И за което българската журналистика крещи от две петилетки насам?
Най-малко заради абсурдното (със своята всеобхватна нелепост) мълчание на т. нар. компетентни власти в България: Министерството на външните работи, МВР, прокуратурата, следствието и съда. За МВнР нещата стоят малко по-деликатно - в смисъл че всяка публична изява, насочена от София към Париж, ще прилича донякъде на донос и ще звучи изключително неприемливо от гледна точка на международните отношения и дипломатическия протокол. Но безсловесността на съдебната ни система и МВР изглежда различно и безкрайно неприятно.
Става дума за следното: за последните пет години у нас са изпълнени над 350 международни съдебни поръчки за нелегален трафик на проститутки, незаконна търговия с оръжие, наркотрафик, пране на пари, крадени автомобили и т. н. В нито един от случаите след това в България не е образувано следствие, което да довърши започнатото зад граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във