Банкеръ Daily

Съдби

Български проект спечели престижната награда Натура 2000

Български проект е сред отличените по време на церемонията по връчването на Наградите „Натура 2000“, която се проведе в четвъртък в Брюксел. Престижните награди се връчват на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в пет категории.

Проектът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – „Помощ за египетския лешояд“спечели наградата „Натура 2000“ в категорията „Трансгранично сътрудничество“. БДЗП е координиращ бенефициент на проекта, който обединява партньори от Гърция и Великобритания – Гръцкото орнитологично дружество (HOS),  WWF Гърция и Кралското дружество за защита на птиците (RSPB).

Победителите в другите 5 категории са:

Природозащита – „Партньорство за прекратяване на отравянията на царските орли“ на BirdLife Унгария;

Комуникация – „Натура 2000: Свързване на хората с биоразнообразието“ на BirdLife Испания и Агенция EFE;

Сближаване на интересите – "Живот с мечките в 21 век: трудности и предизвикателства“  на Callisto в Гърция;

Социално-икономически ползи – „Възстановяване на 2500 ха пасища в Естония“ на Съвета по околната среда в Естония;

Наградата на публиката отиде в Португалия за проекта „Училище за природа“.

Още два проекта с участието на БДЗП бяха сред номинираните за престижните награди - „Сигурно зимовище за червеногушата гъска“ и „Солта на живота“. Церемонията бе открита от танцьорите от танцова компания ДЮН, които представиха своя танц „Езерото“, изпълнен на фона на вълнуващия видеоклип на БФБ за Атанасовско езеро - „Солта на живота - приказка за езерото, солта, птиците и хората“.

"Натура 2000" заема централно място в политиката на ЕС за опазване на природата и биоразнообразието. Мрежата, обхващат над 18 % земна площ и 7% от околните морета.

Целта на мрежата е да осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа. Добре функциониращите екосистеми осигуряват ползи за човешкото здраве, за обществото и икономиката.

"Натура 2000" осигурява множество екологични предимства, като същевременно изпълнява редица жизненоважни социални и икономически функции. Около 4,4 млн. работни места в ЕС зависят пряко от здравите екосистеми и значителен дял от тях са разположени в границите на защитени зони от мрежата "Натура 2000". Освен това финансовите ползи, които произтичат от самата мрежа, се изчисляват на около 200 до 300 млрд. евро годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във