Банкеръ Daily

Съдби

Български филм получи престижна награда за късометражно кино

Филмът Global Warning или "" на младия български режисьор и оператор Добрин Кашавелов получи награда в престижния международен конкурс "Action4Climate" за късометражно документално кино, посветено на борбата с климатичните промени.

Режисьорът получи 10 хил. долара и второто място в по-голямата от две възрастови групи  - 18-35 години. Филмът е сред десетте, излъчени от над 200 кандидата от жури с председател италианския режисьор Бернардо Бертолучи и членове като Мира Наир, Вим Вендерс, Мика Каурисмаки и Марк Форстър.

Наградата се връчва за филми, които насърчават зрителите да предприеме действия за опазването на природата. Филмът на Кашавелов разказва за тайфуна "Хаян", по-известен като "Йоланда", който опустоши Филипините през ноември 2013 година. Това е една от най-силните тропически бури, регистрирана някога на планетата, при който загиват над 6 хил. души.

Лентата е черно-бяла и показва историите на няколко оцелели от бурята жители на филипинския град Таклобан, където тайфунът убива над 3500 души.

Режисьорът Добрин Кашавелов вече има една награда за дебютния си филм като оператор "Вода". Той получи първото място на световния конкурс за късометражно кино eDward - The Young Filmmaker's Award във Франкфурт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във