Банкеръ Weekly

Съдби

БЪЛГАРСКА ИЗЛОЖБА БРОДИ ИЗ САЩ

По инициатива на Лиляна Милкова, докторант по история на изкуството в Университета на Пенсилвания, от една година експозиция от 30 платна на български художници гостува в различни градове на САЩ. Нарича се Танци върху жаравата - културното наследство в съвременното българско изкуство, а проектът е реализиран със сътрудничеството на Катрин Уагнър от Метрополитън мюзиъм в Ню Йорк.
Госпожа Уагнър е идвала в България и е проучвала пазара на изкуството, ала е разочарована от темповете на развитието му. Тя се е запознала с творчеството на редица художници от различни поколения и е установила разминаването между техните сериозни възможности и пазарната им реализация. Двете жени, българката и американката, правят предложение на университета Франклин и Маршъл в Ланкастър, Пенсилвания, откъдето проявяват готовност да финансират подобна изложба.
Така се започва - експертите от Ланкастър избират десетина български художници, сред които са Георги Зайков, Румяна и Борислав Русинови и др., оформяйки експозиция. Тематиката на старобългарските обичаи и ритуали, светски и религиозни, впечатлява американците и те прогнозират успех сред местната публика. Първата изложба продължава от 22 април до 30 юни 2005 г. и наистина се радва на добър прием. Следващата спирка на Танци върху жаравата е в културния център на Пенсилванския университет във Филаделфия от 1 септември до 7 октомври същата година.
През 2006 г. Лиляна Милкова избира за показ на българското изкуство Западния бряг. В дните на националния ни празник Трети март тя подрежда експозицията в Сан Франциско, а в момента Танци върху жаравата се показва и в Лос Анджелис. Финансовите ангажименти, които включват транспорт, подготовка и отпечатване на каталог, рекламна кампания и прочие, са поети изцяло от американската страна.
Името на експозицията е инспирирано от едно платно на Георги Зайков - Нестинарка. Зайков, впрочем, не е непознат на американската публика. От десетина години ямболският художник, който през зимата живее и работи в Малко Търново, излага и продава в САЩ. Ценен е както заради необичайните за страната сюжети, така и заради предпочитанията си към топлия колорит, впечатлил преди това ценителите и публиката в редица страни на Скандивания. Предполага се, че след Лос Анджелис изложбата ще бъде показана и в Сакраменто, столицата на щата Калифорния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във