Банкеръ Daily

Съдби

Българка ще се бори за приза "Най-добър учител в света"

В международен конкурс "Най-добър учител в света", с награден фонд 1 млн. долара, е номинирана и българка. Официално участието в надпреварата на директорът на столичното 60-то Основно училище Таня Борисова, ще бъде обявено днес по време на честванията за Международния ден на учителя. В конкурса са номинирани педагози от цял свят, а наградният фонд обикновено се дава за каузи и благотворителност. Миналогодишната победителка е Нанси Атуел от Мейн от САЩ. Тя е дарила наградата за стипендии на талантливи учениците и за училището.

Международният конкурсът се провежда под надслов: "Да върнем уважението и престижа на учителската професия". Призът се връчва за първи път през 2014 година. През миналогодишното издание е имало над 5 хил. номинации на учители от 127 страни.

"Някак си самата институция учител вече се свързва само с пари и се борят хората само за пари. Няма го възрожденския дух. Дори сега с новия закон, който се приема се увеличава администрация, контролни органи, учебниците са неразбираеми, насажда се в децата чувството, че не могат, няма млади учители", коментира учителят Елена Неделчева. Това е човекът, който е номиниал столичната директорка за участие в конкурса. По думи на Неделчева, колегата й заслужава участие в международната надпревара, защото среща признанието както на родителите и учениците, така и в рамките на професионалната гилдия.

Номинации за "Най-добър учител в света" могат да се правят до 10 октомври.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във