Банкеръ Daily

Съдби

Българите са сред най-негостоприемните хора в света

Митът, че българите са една от най-гостоприемните нации в света, беше разбит. Вместо това се оказа, че ние се намираме в дъното на класацията по гостоприемност. Това показа изследване на Световния икономически форум, публикувано във вестник "Вашингтон пост". Проучването е направено в 140 държави и изследва отношението на местните към чуждестранните гости. Изследването ясно показва, че гостоприемството няма нищо общо с икономическото развитие на съответната страна.

Данните са събрани от края на 2011 година до края на 2012 година. Анкетираните са отговаряли на въпроса: "Колко добре приети са чуждестранните посетители във вашата страна?" Международната организация казва, че резултатите от проучването са предназначени да помогнат за измерване на степента, до която една държава и нейното общество са отворени за туризъм и чуждестранни посетители.

Трите най-гостоприемни страни за чужденците са Исландия, Нова Зеландия и Мароко. Веднага след тях се нареждат Ирландия, Канада, Австрия, Тайланд и Обединените арабски емирства. Любопитното е, че много гостоприемни са хората и в Западна Африка.

Трите най-негостоприемни за чужденците държави са Боливия, Венецуела и Русия. Други, които също са класирани в дъното, са проблемни държави в Близкия Изток и Азия – Иран и Пакистан. България е най-негостоприемната страна в Европейския съюз. Страните от Западна Европа като цяло са дружелюбни към чужденците. Същото важи и за повечето балкански държави с изключение на България и Румъния. Страните от Вищеградската четворка също "светят" в червено.

Картата показва съответствия между неприятелското отношение към чужденците и национализма на местните. Това, според изданието, може би обяснява ниския рейтинг на страни като Китай, Южна Корея и Русия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във