Банкеръ Daily

Съдби

България празнува 107 години независимост

Днес България отбелязва 107 години от обявяването на независимостта на страната.

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 година.

Велико Търново ще е център на тържествата, посветени на празника. През целия ден днес там ще има свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта, в това число музеите "Нова история" и "Затвор", както и храмът "Св. Четиридесет мъченици" и историческата крепост "Царевец".

Регионалният исторически музей пък организира екскурзоводски тур "По стъпките на държавността".  Обиколката на забележителностите на града ще започне в 14 часа от църквата "Св. Димитър Солунски" в кв. "Асенов". Там ще се съберат туристите и в зависимост от броя на хората, ще бъдат разделени в няколко групи. Това е едно от местата, покрай които княз Фердинанд е минал, слизайки от гара Трапезица и отивайки към църквата, където ще приеме да стане цар на българите. Храмът е вторият обект от обиколката, и следват манастирът "Св. Петър и Павел" и храма "Св. Иван Рилски". От там туристите ще минат по специално отворена пътека - през Асеневата порта и ще влязат в крепостта Царевец. На хълма ще видят паметника "Пирамида" - мястото, на което за втори път е бил прочетен Манифеста за независимостта на България.

По традиция празничният 22 септември започва със света литургия в храма "Свети Четиридесет мъченици", която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. Следват водосвет, поръсване на бойното знаме на НВУ и флаговете на институциите, военен ритуал за издигане на националния трибагреник, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Независимостта на Царевец и шествие до паметника "Майка България".

По обяд военните оркестри от Международния фестивал ще сътворят шоу-програма в центъра на Велико Търново, а след тях следват изпълнения на местни групи и изпълнители. Концерт на формация "Канарите" и Голямото търновско хоро ще съберат любителите на фолклора между 17 ч. и 18.30 часа.

Кулминацията на честването започва в 19 ч. на площад "Цар Асен I" със строеви хватки и тържествена проверка. Финалът ще бъде поставен с аудио- визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празнични илюминации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във