Банкеръ Weekly

Съдби

БЪЛГАРИЯ НА ТРИ... КОНТИНЕНТА

Страстната привързаност на българите към далаверката открай време е изумявала чужденците, които някак си не могат да осъзнаят как човек може да предпочете еднократния удар пред възможността за траен, дългогодишен доходен бизнес. Без да се задълбочаваме в корените на това явление, само ще отбележим, че благодарение на Българския футболен съюз списъкът на учудените чужденци се обогати значително през последната седмица. Шефовете на футболните федерации на Китай и Судан вероятно са останали като гръмнати, като са прочели, че миналата сряда националите на България са победили Мексико с 3:0. Просто защото същия ден националният тим завърши 2:2 срещу суданците и измъкна 0:0 от представителния състав на Китай. Цялата гениална схема ще донесе в касите на българската федерация около 230 хил. щ. долара - 120 хил. от мача с Мексико, изигран от А отбора на Стоичков, 70 хил. от китайската експедиция на Димитър Пенев и около 30 хил. - от авантюрата в Судан, предвождана от Петър Миладинов. Не може да се каже, че далаверката е кой знае колко доходна, но пък, от друга страна, в А група все още има петдесетина неизползвани в националния тим футболисти, има още и две Б групи, тъй че нищо чудно в следващия прозорец за контролни мачове България да играе едновременно на четири-пет континента.
Впрочем в обиграването на български футболисти на разноски на китайската и суданската федерация няма нищо лошо. Проблемът е само, че те са дали парите си не за Малин Орачев и Пламен Крумов, а за Бербатов и Стилиян Петров. И съответно едва ли скоро пак ще се осмелят да потърсят контакт с БФС, защото току-виж им се изсипал съставът на Белите орли (Плевен).
Впрочем последствията от измамите на дребно би трябвало да са добре известни за хората във футболната ни централа. Още е пресен споменът за онзи злополучен мач срещу младежкия национален тим на Бразилия през 1996-а. Онази среща бе само първата част от устна договорка между двата съюза, а втората щеше да е двубой между тима на Пенев и тогавашните световни шампиони. Проверката срещу най-престижния съперник обаче пропадна, щом бразилците установиха, че срещу техните младежи (включително и Роналдиньо) са излезли не българските им връстници, а тимът на Славия, воден от прехвърлилите трийсетака Мариус Уруков и Стефан Колев. Този загадъчен ход лиши БФС от поне четвърт милион долара, колкото щеше да донесе предвидената контрола с Бразилия в Ресифе.
Иначе проверката на истинските национали срещу Мексико за пореден път опроверга твърденията на треньора Стоичков, че неуспехите са резултат на недостатъчните ресурси, с които разполага. Отбор, който печели с лекота приятелските си мачове и губи катастрофално турнирните, очевидно страда от липсата не на талант, а на елементарна тактическа подготовка. Впрочем Ицо има достатъчно време да обмисли този въпрос преди идващите евроквалификации - стига да успее да се откъсне за малко от проблемите на любимата Барселона. Иначе в победата над петия в световната ранглиста тим на Мексико няма нищо лошо, разбира се. Още няколко подобни резултата може и да върнат на Васил Левски част от публиката, прогонена от изявите на националите в не чак толкова приятелските срещи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във