Банкеръ Daily

Съдби

България е на последно място в ЕС по свобода на словото

България се нарежда на стотна позиция по свободна на медиите от общо 180 държави. Това показва годишният доклад на „Репортери без граници" за 2014 година. През последните години страната ни сериозно пада надолу в класацията по свобода на медиите, като тази година е с индекс 31.24 През 2013 година България заемаше 87-мо място с индекс 28.58, а през 2012 година - 80-то място.

С позиция преди нас - на 99 място е Гърция. Пред нас са държави като Габон, Киргизстан, Замбия, Боливия, Албания, Грузия, Косово и други. По-свободни са медиите преди нас са дори Румъния (на 45-то място) и Сърбия (на 54-то). Единствено от съседките ни след България по свобода на словото се нарежда Турция на заветната 154-та позиция.

Експертите подчертават, че България си запазва статута на държавата с най-малка свобода на медиите в Европейския съюз след година на протести и политическо напрежение.

Начело на класацията отново е Финландия с индекс 6.4. Тя е следвана от Холандия, Норвегия, Люксембург, Андора, Лихтенщайн, Дания, Исландия, Нова Зеландия, Швеция.

Великобритания са на 33-то място, САЩ на 46-то, Русия на 148-о място, а Китай на 175-о.

Facebook logo
Бъдете с нас и във