Банкеръ Daily

Съдби

България е на 123-то място в класация за щастие

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, публикувано от британския вестник "Дейли мейл".

Според класацията най-щастливите народи в света са тези на Коста Рика, Виетнам и Колумбия. Челната десетка допълват  Белиз, Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала.

Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания - на 62-о, Канада - на 65-о, Австралия - на 76-о и САЩ - на 105-о.

Класацията е дело на сайта Movehub, който използвал данни от последния Индекс на щастието. Неговите автори твърдят, че индексът измерва "това, което е от значение", а не богатството - степента, в която държавите осигуряват дълъг, щастлив, устойчив живот на хората, живеещи в тях.

Всеки един от трите компонента - продължителност на живота, ниво на щастие и екологичен отпечатък се оценява със светлините на светофара - добро (зелено), средно (жълто) и лошо (червено). Тези резултати били комбинирани с още шест цвята за оформянето на цялостния индекс на щастието, където за постигане на светлозелено, най-добрия от шестте цвята, страната трябва да се е представила добре във всички компоненти. За да съставят класацията, изследователите директно питали хората във всяка страна за мнението им.

Причината някои страни с високи доходи да са значително по-назад в класацията е екологичният отпечатък върху планетата. Освен това авторите на изследването не вземат предвид вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са сравнително напред в класацията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във