Банкеръ Weekly

Съдби

БЪЛГАРИ ОТ НОВО ВРЕМЕ В ЧИКАГО

Ресторант София е изискано и елегантно заведение с уют и гостоприемство. Тиха и спокойна атмосфера. Изключителната кухня, приготвена по български национални технологии, и отличното обслужване ще задоволят и най-изискания вкус. Това не е реклама на наскоро открит луксозен клуб в центъра на столицата, а промоционално каре за заведение, намиращо се в Шилер парк в Чикаго. Предложението е публикувано в най-новото издание на чикагските българо-американски Yellow pages. През 2005 г. обявите за механи, български закусвални и дискотеки за национална музика в над 13-милионния американски град са около тридесет. Повече са само рекламите на фирми за наемане или купуване на жилище, за транспортни услуги и за стоматологична и лекарска помощ, предлагани на територията на щата Илинойс.
През последните няколко години българите, които идват и се установяват в Чикаго, са все по-квалифицирани и притежават все по-разностранни умения - разказва отец Божидар, един от двамата свещеници в църквата Св. Иван Рилски, която пък е една от двете наши православни църкви в града. - Факт е, че след събитията от 11 септември 2001 година режимът, по който американските власти издават визи и разрешителни за престой, се затегна много. Но също така е факт и че след тази дата българите, които се преселват тук с т.нар. зелени карти, идват с добър английски език, а голямата част от тях имат солидни професии - лекари, адвокати, инженери. Което означава, че сънародниците ни имат по-добър шанс да се интегрират в обществото, да си намерят добре платена работа и да заживеят нормален живот. Легално в Чикаго и преди всичко в предградията му са се устроили над 70 000 наши сънародници, пояснява отец Божидар. Още поне около 30 000 са без изрядни документи. Непрекъснато търсене на допълнителна работа - това е общото, което обединява повечето български изселници в града. Самият божи служител, който се грижи за делата на Св. Иван Рилски, също прави това в свободното си време, през което не работи в строителството. Друг начин няма, защото разходите на едно семейство с две деца тук са многократно по-големи, отколкото в България например - пояснява той.- Наемът на най-малкото едностайно жилище, което се намира в квартал на около 30 мили от центъра на Чикаго, започва от 700 долара. Ако решиш да си наемеш къща, трябва да приготвиш поне 1000. Хубавото е, че в тези пари са включени пълното обзавеждане на дома и консумативите, но без тока. В даунтаун (както американците наричат централната част на града) нещата стават още по-сериозни - там цените за наема и на най-малкото жилище започват от 1500 долара нагоре. След това идват разходите по колата, без която в Чикаго просто нищо не можеш да свършиш. А преди парите, които трябва да отделяш за нея, са тези за медицински и социални застраховки, без които пък не можеш да си купиш кола. И т.н. и т.н. - в Америка трябва първо да поработиш много, за да започнеш да спестяваш пари и да можеш да помислиш за себе си.
На една от стените в пространството за срещи в църквата има голямо табло, на което висят десетки визитни картички на българи, които предлагат услугите си. Също като в жълтите страници и тук преобладават адресите и телефоните на брокери по недвижими имоти, на данъчни и счетоводни консултанти и на лекари. Има обаче и хора с по-екзотични занимания - ясновидка, специалист по масажите и професионален фотограф. По принцип работа за фотографи в Чикаго има предостатъчно - разказва собственикът на визитката Илия Танчев, който е поканен да снима събитията от Втората среща на българските медии по света, която завърши в началото на седмицата. - Самият аз вече редовно работя през уикендите за една агенция, която се занимава с подготовката и провеждането на сватбени тържества. Американците държат тези церемонии да бъдат увековечени с много снимки. Американските майстори-фотографи пък са превърнали заснемането на общата снимка на гостите в истинско изкуство. Разходите за фотография при една средна по мащаб сватба в Чикаго може да достигнат до 2500 долара. От тях човекът, който снима, получава не по-малко от сто и петдесет. Засега снимането на сватби не може да бъде основен източник на доходи за мен, но все пак в последните няколко месеца нещата вървят окуражаващо добре.
Най-голямата колония от българи живее в предградията около градското летище О'Хеър. То пък е най-големият работодател на сънародниците ни. В службите за багаж, за обслужване на пътници и в многобройните магазини и заведения работят стотици млади и стари емигранти. Пътуващите от родината лесно могат да ги познаят по зелените елеци, които всички те носят на смяна. На летището е лесно да те вземат на работа, ако си с редовни документи - пояснява Стоян, шофьорът на автобуса, превозващ журналистите, който също е българин. - Заплатите там са доста ниски и свободните места не се заемат дори от цветнокожите. Но за едно здраво и младо момче от България е добро начало да работи на О'Хеър, докато изскочи нещо по-доходно. Иначе, като се ориентират в живота тук, студентите и младежите най-дълго се задържат по баровете и ресторантите. Там основната заплата пак е малка, но пък падат добри пари от бакшиши.
Според Стоян през последната година и нещо животът в Чикаго, както и в повечето американски градове е поскъпнал сериозно заради почти тройното увеличение на цената на бензина. Галонът (3.8 литра) сега гони 2.6 долара, докато преди няма и година беше 1.2 долара - разказва той. - Ако преди можех да изляза с 10 долара от къщи, да изкарам обяда и дори да си взема нещо разхладително за пиене следобед, сега и 12 не ме оправят. В същото време заплатите не растат. Така че, ако искам да спестявам пак същите пари, които спестявах преди, трябва да работя и в събота, и в неделя.
Българите, които имат престижни професии и печелят добре по американските стандарти, странят от емигрантската колония и се опитват колкото се може по-малко да си имат вземане-даване със сънародниците си, смята издателят на седмичния вестник България 21 Светлозар Момчилов. Съвсем убедено ви казвам, че успелите в САЩ българи не са тези, които тукашните емигрантски вестници ви казват, че са - твърди той. - В различните щати има много емигранти с отлични позиции в обществото, за които никой не знае и никой не пише. Самите те също предпочитат да не се показват, за да не им се налага да търпят сплетните на останалите си сънародници. Не мога да ви кажа конкретни имена на хора, но нашият вестник е твърдо решен да издири тези хора и в бъдеще да ги представи на българската публика.
Не повече от пет процента от емигрантите в Чикаго продължават да практикуват професиите си, които са имали в България, показва изследване на емигрантската ИНТЕРНЕТ страница www.bulgarite.com. Според него към 2003 г. в града има над 1000 машинни, строителни и електроинженери. Програмистите са над 100 души. Силно е присъствието на икономистите - над 300 души. Архитектите са над 15, като една трета от тях са практикуващи. Забелязва се и значително присъствие на български художници, които са над петдесет. Бившите военнослужещи се открояват с високите си чинове - един полковник от Генералния щаб на Българската армия, един командир на ескадрила, удостоен със званието Най-добър летец на Република България, един подполковник от МВР и други. Летците са около десет, от които двама продължават да летят. В запаса са преминали и двама бивши дипломати от екипа на Министерството на външните работи. Тук са и няколко бивши и няколко практикуващи професори и доктори на науката. Юристите са над тридесет души, от които практикуващи са около десет. Съставът на музикантите също е богат - само бившите музиканти от симфоничните оркестри са над десет души, от които шестима са практикуващи, се казва в проучването. Силно е и присъствието на журналисти, писатели, поети. Актьорите от Националната академията за театрално и филмово изкуство са над десет. Възпитаниците на Националната спортна академия също са десетина човека. Професионалните и любителите футболисти са над сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във