Банкеръ Weekly

Съдби

БЪФЕТ НЕ ПОДКРЕПЯ ЩАСТЛИВАТА СПЕРМА

Новината, че легендарният американски инвеститор Уорън Бъфет дарява 85% от богатството си за благотворителни цели, предизвика сензация. При това 31 млрд. щ. долара са предназначени за фондацията на най-богатия човек на планетата Бил Гейтс и неговата съпруга Мелинда, които са се посветили на мисията да помагат на най-бедните и болните в света. В интервю за Шоуто на Чарли Роуз по PBS от 26 юни Бъфет споделя, че пазарната система не работи в полза на бедните. Инвеститорът е откровено грубА с онези, които смятат, че той би трябвало да остави по-голяма част от милиардите си на трите си деца: Не вярвам в предаваното по наследство богатство и определя отгледаните в охолство индивиди като членове на клуба на щастливата сперма.
Приятелството между Бъфет и Гейтс се простира от споделената страст към типично американски удоволствия като бургери, кола и колежански футбол до партии бридж и решаване на сложни математически проблеми. Двамата се запознават през 1991 г. по настояване на майката на Бил. И макар че основателят на Майкрософт се чуди за какво може да разговаря с известния инвеститор (може би за съотношението на цената на акциите към доходността), те бързо намират общ език. На практика именно Бъфет настоява Гейтс да прочете и анализира копие от доклада на Световната банка за глобалното развитие в началото на 90-те години на ХХ век и го запалва по филантропията. И макар че истинската дружба между корпоративните величия в САЩ е рядкост, при Бъфет и Гейтс тя процъфтява повече от 15 години. При това приятелството им е искрено, скрепено от високата им интелигентност и от убеждението, че големите им богатства ги правят силно отговорни към обществото. Двамата са обвързани и в бизнеса - Гейтс е един от директорите на инвестиционната групировка на Бъфет Бъркшър Хатауей, а преди доста време Бъфет купи малък дял от Майкрософт, за да държи под око Бил. Единствената съществена разлика между приятелите е начинът, по който живеят. Бъфет все още обитава старата си къща в Омаха, която е купил за 31 500 щ. долара през 1959 година. Гейтс пък е построил огромно имение на брега на езерото Вашингтон недалеч от централата на Майкрософт в Редмънд - предградие на Сиатъл. Бил е много по-ентусиазиран пътешественик от Бъфет, макар че през 1995 г. успява да го убеди да отидат до Китай. А венецът на това приятелство са дарените акции от Бъркшър Хатауей на обща стойност 31 млрд. щ. долара на фондация Бил и Мелинда Гейтс.
Плановете на Бъфет са да обърне по-голямата част от фирмените си акции, които са клас А, в 10 млн. акции клас В и от юли да започне да ги прехвърля, като всяка година собствеността му в групировката ще намалява с по 5% до края на живота му. Ако умре преди да е приключило прехвърлянето, фондацията Гейтс ще получи останалите ценни книжа и по този начин ще стане най-големият акционер в компанията на Бъфет. Новината предизвика опасения, че в случай на по-масови продажби на акции на Бъркшър Хатауей за благотворителни цели цените им ще тръгнат надолу. Бъфет обаче увери инвеститорите, че стойността на акциите ще се увеличи - решението, което е взел, ще му позволи да съсредоточи вниманието си върху управлението на групировката.
Чувствата на Уолстрийт са смесени. Някои анализатори предполагат, че с дарението си Бъфет на практика определя съдбата на компанията след смъртта си. Други пък са доволни, че той ще отделя повече време за контрол върху дейността й и ще си гарантира услугите на Гейтс в борда на директорите. А една по-широка основа на собствеността може да увеличи ликвидността на книжата на Бъркшър Хатауей и да им проправи пътя към борсовия индекс SP 500.
По оценка на данъчни експерти дарението ще позволи на Бъфет да спести 4.5 млрд. щ. долара данъци за капиталов ръст и ще му помогне да избегне данъчното облагане на имуществото. Хауърд Зарицки - адвокат по имуществено планиране в Питкейм файненшър груп във Виена и автор на няколко книги по данъчно планиране, пък определя решението на Бъфет като страхотен модел за просто и ефективно данъчно планиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във