Банкеръ Weekly

Съдби

БРЪМБАРИ БЕЗ ГРАНИЦА

Арестуваният неотдавна в САЩ сътрудник на ФБР Робърт Хансен бе обвинен, че е предал на руските тайни служби данни за тунел, прокопан от американците под посолството на Русия във Вашингтон. Впрочем, за да се подслушва, съвсем не е необходимо да се рови под земята. Има къде-къде по прости начини за кражба на информация - например чрез птица, мишка, пън или тухла. Доказва го и един поглед назад в историята на шпионските средства, които и двете страни са използвали една срещу друга.

Суперорелът от Артек

На 9 февруари 1945 г. при откриването на пионерския лагер Артек пионери подарили на посетилия ги посланик на САЩ Авърил Хариман американския герб (белоглав орел), изработен от ценни видове дърво - сандал, чимшир, секвоя, слонова палма, червено и черно дърво и черна елха. В отговор на жеста посланикът връчил на момчетата и момичетата с червени връзки чек за 10 хил. долара и вслушвайки се в съвета на преводача на Сталин (който му казал: Англичаните ще умрат от завист), окачил герба в кабинета си в посолството в Москва. Подаръкът на пионерите висял там цели осем години. През това време се сменили четирима посланици, като всеки от тях изцяло сменял интериора на кабинета, но никой не посегнал на герба.
В началото 1953 г. американците разбрали, че в герба е скрито подслушвателно устройство. Конструкцията му била уникална - бръмбарът нямал захранващо устройство и се задействал от външен източник чрез излъчване на микровълнов сигнал. Генераторът и приемникът на микровълните били разположени на горните етажи на жилищните сгради, намиращи се вляво и вдясно срещу посолството.
Операцията по внедряването на микрофона се наричала Златоуст и била ръководена лично от Сталин и Берия. Подслушването на кабинета на американския посланик носело кодовото название Изповед. Според една от версиите, операцията била разкрита от съветски бегълци, а според друга - микрофонът бил открит случайно.
До 1960 г. САЩ запазили в тайна факта за откриването на подслушвателното устройство. Но след като над СССР бе свален шпионският самолет U-2, администрацията на Съединените щати обяви тази история и демонстрира герба и микрофона на извънредна сесия на Генералната асамблея на ООН.
Сега гербът и електронното устройство се пазят в музея на ЦРУ в Ленгли.

Магнитофонът с атомен двигател

През октомври 1971 г. американските специални служби започнали операцията Айви Белс (Ivy Bells) с намерението да се включат към стратегическите магистрални кабели за военна връзка на Съветския съюз, разположени на дъното на Охотско море от Магадан до Камчатка. За целта към кабела било прикрепено свръхсекретно устройство, което представлявало петметрова цистерна, натъпкана с електронни устройства (60 магнитофона, системи за изчистване и усилване на сигналите и др.). Специални индукционни датчици позволявали дистанционното снемане на информация от кабела, защитен с мощна изолация и екраниран със стоманена лента. Като източник за захранване бил използван атомен реактор. Ефективността на операцията се повишавала и от обстоятелството, че при предаването на информация по подводните линии съветската страна не използвала сложни шифри, предполагайки, че включването към тях е невъзможно.
Единственият недостатък на подслушвателното устройство било, че не можело самостоятелно да предава записаното и се налагало информацията да се прехвърля с помощта на подводници, роботи и военни водолази. През ноември 1981 г. обаче бракониери случайно прекъснали кабела и при отстраняването на повредата ремонтен кораб на Тихоокеанския флот открил шпионската апаратура. Съдейки от друга версия, операцията Айви Белс била разкрита на КГБ от съветския шпионин в Агенцията за национална сигурност на САЩ Робърт Пелтън.
По данни на редица медии, подобни бръмбари били включени към много подводни кабели на СССР. Твърди се, че подводната линия в района на Мурманск е подслушвана от 1979 до 1992 година.
Подобни устройства са използвани и при подземните кабели за връзка. Миниатюрни прибори за снемане на информация са открити през 1985 и 1990 г. върху стратегически кабели в Подмосковието.

Пън със самостоятелно захранване

През 1972 г. съветското контраразузнаване открило в Московска област две уникални устройства за радиоелектронно разузнаване, които получили името Електрон. Замаскираният в пън прибор със самостоятелна система за зареждане позволявал получаването на данни за зенитноракетните и радиотехнически средства на противовъздушната и противоракетна отбрана на руснаците и предаването им чрез спътник или приемник, разположен в автомобил или самолет.

Кондензатор-шпионин

През 1984 г. в американското посолство в Москва и в консулството в Ленинград в тринадесет от докараните от САЩ пишещи машини били намерени електронни устройства, ретранслиращи напечатаните текстове.
Малко по-рано, през 1983 г. - при ремонт, в кондензаторите на всички телекси на шифровъчния отдел на френското посолство били открити електронни устройства, съединени с външна електрическа мрежа. Според френската служба за сигурност, в разстояние на седем години чрез тях в КГБ са постъпвали откритите текстове на съобщенията.

Тухла - универсал

През август 1985 г. Държавният департамент на САЩ обявил, че строящото се здание на американското посолството в Москва е натъпкано с подслушвателни устройства. Работата в почти готовата сграда била спряна, а преместването на дипломатическата мисия - отложено.
Американските специалисти стигнали до извода, че е невъзможно цялостното издирване и неутрализация на всички бръмбари, тъй като от КГБ приложили нестандартни технически решения. Бръмбарите не се нуждаели от външни източници на захранване и фактически били част от елементите на конструкцията (според една от версиите, електронните устройства били разположени в тухлите и бетонните блокове от съветски агенти във финландски завод).
Операцията на КГБ по снабдяването на зданието на американското посолство с подслушвателна система започнала през 1976 г., след постигането на взаимна договореност за строителството на нови дипломатически представителства на двете страни в Москва и Вашингтон (сградата в Москва започнала да се издига през 1979 г. и до 1985 г. за изграждането й били изразходвани 23 млн. долара). След скандала с бръмбарите строителството й е замразено.
Официалните представители на Съветския съюз отказвали да коментират ситуацията. Но през декември 1991 г. шефът на държавната сигурност Вадим Бакатин предал на САЩ цялата техническа документация за подслушвателното оборудване в недостроеното здание на американското посолство, за да покаже готовността на Москва за партньорство със Съединените щати. Тогавашният министър на външните работи на Русия Андрей Козирев подкрепил тази постъпка. В началото на 1992 г. руската прокуратура разследвала Бакатин, но не открила в действията му признаци на разгласяване на държавна тайна.
Държавният департамент на САЩ пък взел решение да не използва новата сграда на посолството (стойността на неговата реконструкция би надхвърлила 200 млн. долара).

Мишка в тоалетната чиния

В средата на 90-те година, както свидетелства бившият сътрудник на MI-6 Ричард Томлисън, британските специални служби са заели с подслушването на квартирата на резидента на руската Служба за външно разузнаване в Лисабон. За поставянето на микрофони в канализацията те използвали бели мишки, към които закрепяли проводници и миниатюрни подслушвателни устройства (животните били взети временно от секретния център за бактериологично оръжие).
Познати са и други примери за използване на живи същества за електронно разузнаване. Служители на Агенцията за национална сигурност на САЩ например хващали гълъби, които живеели в района на посолството на Съветския съюз във Вашингтон и ги снабдявали с миниатюрни микрофони и антени. След това пускали птиците на свобода. Предполагало се, че гълъбите ще кацат на первазите на сградата и така ще могат да се подслушват разговорите в стаите на посолството. Данни за резултатите от тази операция няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във