Банкеръ Weekly

Съдби

Британската кралица няма паспорт

Някои хора изобщо не се нуждаят от документи.
S 250 ffddb555 fb68 4c89 9f3c a3b59a8c80a2
S 250 ec5259cf 45ab 448f abe0 fd25c02d457b
S 250 13568686 03ad 4ca2 9abf 4076e0dd212a

Колко пъти сте проверявали кога изтича срокът на вашия паспорт? В празничните дни и в сезона на отпуските това далеч не е излишно. Още повече  че ценните документи може да отворят границите за едни и да ги затворят за други. Ето няколко любопитни факти около паспортите, които със сигурност ще ви накарат да погледнете по друг начин на тях.

Върху скандинавските паспорти  например  може да се види полярното сияние. Когато ги приближите до ултравиолетова лампа, се появява преливащ блясък, който прилича на дъга. Колкото до споменаването на първия подобен официален документ, то се съдържа в Библията. В Книгата на Неемия персийският цар Артаксеркс I (V век пр. Хр.) връчва на пратеника си придружаващо писмо, което до му осигури безпрепятствено пътуване през Юдея. 

Иначе изискването за наличие на снимка в паспорта се появява едва в началото на Първата световна война, след като шпионин, работещ за Германия, влиза във Великобритания с фалшив паспорт. Но фотографиите могат да ви донесат проблеми в САЩ. Там ще ви накарат да си смените снимката в документа за самоличност, в случай че сте напълнели забележимо, или сте загубили много килограми, ако имате пластична операция, ако сте си направили или премахнали големи татуировки, или пиърсинг на лицето. Любопитно е, че през първите години от въвеждането на паспортните снимки хората са можели да слагат всякакъв свой портрет, стига да си го харесват. Приемали се дори семейни фотографии.

При всички случаи срокът на годност на вашия паспорт е много важно нещо. Някои държави, включително и повечето европейски, изискват документът ви за самоличност да е валиден 90 дни след датата на влизането ви в страната. Най-добре е да подновите паспорта си шест месеца преди изтичането на срока на стария - именно такъв запас от време изискват Китай, Индонезия, Русия, Саудитска Арабия и някои други. Това гарантира, че няма да "заседнете" без възможност да се върнете вкъщи.

Затова пък, ако искате да влезете в Австралия през Куинсланд, изобщо не ви трябва паспорт. Но само в случай че сте жител на едно от деветте крайбрежни села в Папуа Нова Гвинея, които притежават специален статут. Специалното съглашение, позволяващо на жителите им да влизат в Австралия без документи, било постигнато при обявяването на независимостта на Папуа Нова Гвинея. 

Във Ватикана няма имиграционен контрол, но папата притежава паспорт №1 на града-държава. Много американци пък изобщо нямат паспорти. По данни на Държавния департамент на САЩ на 321 362 789 местни граждани се падат 121 512 341 такива документи, което означава, че две трети от населението се справя прекрасно без тях.

Малцина знаят, че навремето държавата Тонга е продавала паспорти. Според съобщенията покойният крал на тази суверенна полинезийска държава - Тауфаахау Тупу Четвърти, продавал документите на чужденци, опитвайки се да напълни хазната.

Едва ли ви е хрумвало, че най-труден за фалшифициране е никарагуанският паспорт. Причината е, че всеки документ притежава 89 различни елементи за защита, включително и холограми и водни знаци.

Колкото до Елизабет Втора, тя изобщо не се нуждае от паспорт, защото е единствената, която разрешава издаването на този документ за поданиците си. Въпреки това секретните документи на монарха, пътуващи в чужбина, притежават паспорти, както и кралските куриери, отговарящи за доставката им. Предполага се, че съществуват само около 15 такива паспорти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във