Банкеръ Daily

Съдби

Бразилски физик доказва, че науката и религията не са врагове

Роденият в Бразилия физик, астроном и космолог Марсело Глайзър, който от средата на 80-те години на миналия век живее в САЩ, беше удостоен с наградата ,,Темпълтън‘‘, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Отличието си присъжда с цел да демонстрира, че науката и религията ,,не са врагове‘‘. С него се удостояват личности с изключителен принос за утвърждаване на духовното измерение на науката. Наградата ,,Темпълтън‘‘ е финансирана от ,,Джон Темпълтън‘‘ и е на стойност по-висока от тази на Нобеловата награда. Паричното измерение на отличието възлиза  на 1,1 милиарда британски лири (1,4 милиона щатски долъра).

Шестдесетгодишният Марсело Глайзър е роден е Рио де Жанейро, Бразилия. Ученият живее и работи в САЩ от 1986 г. От 1991 г. е преподавател в колежа ,,Дартмут‘‘. Автор е на редица книги, които засягат разнообразни теми – от произхода на Вселената до съчетаването на науката с духовността.

Глайзър е 49-ия носител на наградата,,Темпълтън‘‘, учредена през 1973г.  Преди с нея са удостоявани личности от ранга на Майка Тереза, Александър Солженицин, Дезмънд Туту, Далай Лама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във