Банкеръ Weekly

Съдби

Бразилия очарова със самба, футбол и плажове

Валери Иванов Йотов става извънреден и пълномощен посланик на България във Федеративна република Бразилия. Указът за назначаването му вече е подписан от президента Росен Плевнелиев.

Федеративна република Бразилия (на португалски: Republica Federativa do Brasil) е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8.51 млн. кв. км (47% от територията на континента) и над 190 млн. души страната се нарежда на пето място по площ и по население в света. Девизът на страната е: Ordem e Progresso (Ред и прогрес).

Сегашното официално име на страната - Федеративна република Бразилия, е въведено през 1967 г. с първата конституция на военния режим, като името е запазено и след приемането на новата Конституция от 1988-а. Преди това държавата официално се нарича Бразилска империя, а след установяването на републиканско управление - Съединени бразилски щати.

Жителите на Бразилия се наричат бразилци, на португалски: brasileiros, като това е утвърдено с първата бразилска конституция от 1824 година. Brasileiro, съвременното наименование на жител на страната, е известно в португалския език още от 1706 г., но първоначално се използва само за търговците на бразилско дърво.

На Бразилия се падат между 15 и 20% от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области, като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.

От началото на 16 век до 1822 г. Бразилия е владение на португалската колониална империя. След като получава независимост, страната е първоначално империя начело с представители на португалската кралска династия Браганса, а от 1889 г. възприема републиканско управление. Днес Бразилия е демократична федерална президентска република, образувана от 26 щата и един федерален окръг.

Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, Бразилия днес има силно международно влияние, както в регионален, така и в световен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур (най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка), Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС - група страни с влияние в международната икономика. БРИКС представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли).

През 2011 г. президент става Дилма Русев и започва третият пореден президентски мандат на левицата. От 2002 г. президентските избори трикратно се печелят от кандидатите на Партията на работниците (Луис Инасиу Лула да Силва и Дилма Русев), която управлява в коалиция с Партията на бразилското демократическо движение.

Официален език на Бразилия е португалският. Също така официално е признат и защитен бразилският жестомимичен език. Португалският се говори от почти цялото население и на практика е единственият език, използван във вестниците, радиото, телевизията и за бизнес и административни цели. Изключение са общините Сао Габриел да Кашоейра, в която местният език ненгату има статут на съофициален с португалския, и Помероди, където немският също има статут на съофициален език. Бразилия е единствената страна в Америка, в която се говори португалски, което прави езика важна част от бразилската национална идентичност и разграничава културата на страната от тази на нейните испаноговорящи съседи.

Бразилската кухня е много разнообразна и отразява съчетанието на местната и различните имигрантски култури. Това сливане е създало национална кухня, белязана от запазването на значителни регионални различия. Така в северната част на Бразилия ястията са повлияни от местните продукти, като алигаторско месо или рибата пираруко, докато на юг във вътрешността е доста силно германското влияние, а по крайбрежието – португалското с широкото използване на морски риби, скариди и стриди.

За национално ястие на Бразилия обикновено се определя фейжоадата (на португалски: Feijoada). Фейжоадата е бразилско и португалско ястие. Много популярно е и в Макао, Ангола и Мозамбик.

Името идва от feijao, което е фасул на португалски. Представлява яхния с фасул, телешко и свинско месо. Приготвя се на слаб огън, бавно, в дебел глинен съд. Обикновено се сервира с бял ориз като гарнитура. Също така е подходящо с бира, кашаса или кайпириня. Консумира се само по обяд и то един-два пъти в седмицата (обкновено сряда и събота), тъй като е сравнително тежка храна. Известни регионални ястия са също ватапа, мокека, полента и афробразилското акараже.

Националните напитки са кафето и типичната бразилска кашаса (силно спиртно питие). Тя се дестилира от захарна тръстика и е главната съставка на националния коктейл - кайпириня. Кашаса (на португалски: cachaca) е от 38 до 48 градусова и е най-разпространената алкохолна напитка в Бразилия, известна още под името агуарденте, пинга, канина и много други имена. Съхранява се в големи дървени бъчви. Кашаса бива няколко различни вида. Най-скъпата е подобна на хубаво уиски или коняк, а по цвят наподобява на чай с лимон. Продава се в стандартни стъклени бутилки и се използва за направа на коктейли.

Футболът е най-популярният спорт в Бразилия. Националният отбор е петкратен шампион на Световното първенство по футбол (1958, 1962, 1970, 1994 и 2002 г.) и е единственият отбор с такъв брой титли. Сред най-известните бразилски футболисти са определяният като най-добър футболист на всички времена Пеле, Зико, Ромарио, Роналдо. Страната е домакин на Световното първенство по футбол през 1950 г. и е избрана да бъде домакин на Световното първенство през 2014-а.

Баскетболът, футзалът, волейболът, автомобилните спортове и бойните изкуства също се радват на голяма популярност в страната. Следващите Летни олимпийски игри (през 2016 г.) също ще се проведат в Бразилия и по-точно в Рио де Жанейро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във