Банкеръ Daily

Съдби

Бразилия - архитектурното бижу на Оскар Нимайер

Катедралата в град Бразилия

Град Бразилия е сред десетте града в света с най-красива архитектура. Безспорно това е едно от нещата, които привличат туристи. Градът изниква от нищото, а новата столица е проектирана от един от най-големите архитекти на нашето време - Оскар Нимайер.

Погледнат от въздуха се вижда че градът има форма на птица с разперени криле. Всичко в града е ново и построено с идеята за социално равенство. Предвиждало се е министри и работници да живеят заедно - в една сграда. Да няма бедни за разлика от останалата част на Бразилия.

Градът е построен специално, за да изпълнява функциите на столица. Всички министерства са разположени в "кабината" на самолета, като символ на това че те управляват държавата. По крилете са построени бизнес сгради и символизират динамиката и развитието. Компаниите са тези, които ще издигнат страната нагоре и нависоко.

Всичко това обаче си остава само една мечта. Скоро след построяването на града лявото правителство пада и големите потърпевши от това са работниците. Те отново се озоват в крайни и бедни райони на града.

Бразѝлия (на португалски Brasília) е столицата на Федеративна република Бразилия от 21 април 1960 година. Градът е разположен на брега на изкуствено езеро. Населението на столицата, заедно с предградията, е над 2.5 млн. души. Това не е най-големият град в страната, а трети по брой жители. Но е стратегически инфраструктурен център поради централното си място в страната.

Строежът на новия град започва през 1956 година. За градското планиране отговаря Лусио Коща, а за архитектурата - видният бразилски архитект Оскар Нимайер, един от най-известните и влиятелни в света. Забележителни са експерименталните му творби от стоманобетон. Отличителните белези на града са авангардната архитектура и фактът, че гледан от въздуха наподобява по форма самолет. Градът е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

Оскар Рибейро де Алмейда Нимайер Соарес починал на 104 г. през декември 2012-а в Рио де Жанейро.

На територията на град е разположено международното летище "Президент Жуселино Кубичек". То е силно натоварено и междинна станция на полетите от единия до другия край на страната. Тук е седалището на бразилското правителство Palácio do Planalto (Двореца на платото). Името му е свързано с местоположението му в страната (в центра). Там са работните кабинети на президента и някои министри. Дворецът е отворен за посещения в неделя от 9.30 до 13 часа като обиколката трае не повече от 20 минути.

Дворецът на президента се казва Palácio Da Alvorada и се намира на езерото Paranoá. Името на палата е дадено лично от президента Кубичек. Дворецът е символ на съвременната бразилска архитектура, на културния и технически прогрес на страната. Неговите колони се превръщат в разпознаваем знак за града и присъстват в знамето на столицата. Достъп до Alvorada е силно контролиран. Туристите не се допускат на повече от 300 м от мястото. В столица са Националния университет, Националния театър, предприятия на леката и хранителната промишленост.

Най-високата точка в Латинска Америка е телевизионната кула (218 м). Изгледът от нея обхваща цялата столица. В кулата се намира и Националния музей на скъпоценни камъни. Достъпът до кулата е безплатен, а непосредтсвено до нея има занаятчийски панаир.

Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida е построена през 1958 година. Структурата й трудно може да се опише.  В храма има три скулптури на падащи ангели, обхванати със стоманени кабели. Най-малкият ангел е дълъг 2.22 м и тежи 100 килограма. Катедралата има камбанария, чиито четири големи камбани са дарение от Испания. А олтарът е подарък от папа Павел VI и с образа си на Дева Мария е точно копие на оригинала, намиращ се в Сао Пауло. В гробницата има парче от плата , с който е покрит Исус Христос след разпъването му на кръста. Оригиналът е в Италия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във