Банкеръ Weekly

Съдби

БРАТЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА ТЪРСИ УМНИЯ ЗРИТЕЛ

ЕВРОПА ТЪРСИ 2.5 МЛН. ЛВ. ДАНЪЦИ ЗА ДЪРЖАВАТА

В изобилието на телевизионни програми, изпълнени с чалга, евтини сериали и банални екшъни, новият канал Европа се опитва да бъде различен - по-консервативен и сериозен. Той е обърнат към документалните събития на деня. А името си телевизия Европа свързва с надеждата на българина, че това е истинският път - остава само да го извърви.
За няколко месеца програмата на Европа достигна дванайсет часа - много нови предавания правят своя прощъпалник, като всяко от тях все още търси своя облик. Но безспорно, новата телевизия няма да се стреми да се хареса на всяка цена, а да накара зрителя да мисли. Нашата амбиция е да правим умна телевизия, която предлага на публиката стойностни и сериозни предавания - заяви Емил Стоянов, координатор на тв Европа и брат на президента Петър Стоянов. - И докато техниката все повече сближава отделните частни телевизии, човешкият фактор, творческите идеи и оригиналните програми все повече ги разделят. Силна е тази телевизия, която разполага с по-добре подготвени журналисти, които не се страхуват от рисковете, съпътстващи всяко тв състезание.

Началото

Европа не е кабелна телевизия - пояснява Стоянов, а телевизионна програма, която се разпространява по кабел, защото се продава на отделните кабелни оператори. Тя започна да се излъчва по Великден, с две студиа - в София и в Пловдив. Ние ще правим по-консервативна телевизия, предназначена за по-образованата и заможната аудитория. Искаме да привлечем тези зрители, които имат нужда от по-балансирана медия. Съзнаваме, че те са по-малката част от зрителския поток, защото у нас електронните медии се правят главно за масовия зрител. Но обстоятелството, че нашата програма се разпространява по кабел, стеснява зрителския периметър - социолозите твърдят, че около 50% от домакинствата вече са кабелизирани, а това са предимно по-богатите и интелигентните хора в страната.
Координаторът на тв програма Европа разказва как фирмата Таунус филм, която е поела техническото обслужване на медията, първоначално е изразила мнение, че тя може да започне да се излъчва за около година и половина. Въпреки това Европа тръгва само след шест месеца подготовка. Вярно е, че работните помещения за журналистите в първите дни приличаха повече на строителни площадки, но бързо овладяхме ситуацията - припомня си Стоянов.
Като при всяко начало и европейското е съпроводено с гафове и радостни събития. По време на сухите тренировки на новините инженерът обърква кабелите и цялата емисия се излъчва в ефир.
Телевизията вече има и своето първо семейство - неотдавна една двойка оператори сключват брак. Колегите им се надяват, че не е далеч денят, когато Европа ще се сдобие и с първото си бебе.

Програмата

се излъчва от спътник Експрес 3-А, а техниката включва видеокамери, клас DVC- PRO, линейни и нелинейни монтажни станции, които отговарят на най-съвременните изисквания. Тя се прави от около 50 души, които работят в софийското и пловдивското студиа.
Новините са същността на програмата. Вече излъчваме седем малки и две големи емисии. В момента на тв пазара има глад за достоверни новини, които се основават само на факти - казва директорът на новините и публицистиката Симеон Василев. - Хората определено се нуждаят от новини, които да им показват това, което се случва извън коридорите на властта. Стараем се да правим уравновесени новини, в които да няма излишно политизиране. Вече създаваме своя кореспондентска мрежа - ще имаме свои хора в Лондон, Рим, Берлин, Париж и Москва. В страната ще работим с местни кореспонденти - в Пловдив, Бургас, Варна и Плевен.
Новата програма тепърва ще полага много усилия, за да защити и оправдае името си. В ранния следобед и вечерта се предвиждат две новинарски емисии, които ще съдържат само европейски новини - пояснява отговорният редактор на новините Красимир Ганев. - След падането на визите интересът към Стария континент у нас става по-голям, много хора пътуват по бизнес или туризъм. Ще им предлагаме богата и полезна информация, както и вести за научни и културни събития в различни европейски държави.
Европа определено иска да се пребори за часовия пояс на ранния сапунен сериал - от студиото в Пловдив ще се излъчва ново

културно-образователно предаване

Това ще бъде образователно токшоу, което ще върви от понеделник до петък в часовия пояс от 17.10 до 18.00 ч.- казва програмният директор Емил Младенов. - Неговата тематика ще е разнообразна - медицина и екология, право, естетика на бита и селско стопанство. Всяко отделно издание ще има свой водещ. Активно ще развиваме научнопопулярната документалистика, защото, според нас, тя не достига на българския екран. Специално внимание отделяме и на тв публицистика - токшоуто Тема на деня се излъчва в ранния вечерен пояс. Преди него показваме Обектив - чиста документалистика, без журналистически коментар. В него представяме особено значими събития за националната общност. Целенасочено атакуваме късната аудитория с рубриката Утрешен вестник, която прави анонси на теми и статии от утрешния печат. След повторение на Обектив и Тема на деня идва главното събитие и събеседник от изминалия ден. А в събота и неделя, отново в късния пояс, ще вървят две музикални предавания и вероятно тв игра.
Един от основните проблеми, пред които се изправя всяка телевизия, е свързан с нейното

разпространение

Европа вече покрива около 80% от територията на страната. Имаме договори за разпространение с всички големи кабелни оператори - казва Емил Стоянов. - Те гледат на телевизията като на луксозна брошка, която гъделичка тяхното самочувствие. В работата си с тях срещаме трудности поради несъвършенствата на Закона за радио и телевизия (ЗРТ), който не урежда задължението на кабелния оператор да излъчва (или не) една тв програма. И още ЗРТ дава право на всеки кабелен оператор освен да разпространява, и сам да произвежда тв програма, което е явен конфликт на интереси. Като всяка тв програма Европа се изправя и пред друга трудност -

броя на абонатите

Той се оказва една от най-големите държавни тайни у нас. В Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) не водят сметка колко точно абонати има всеки кабелен оператор - оплаква се Стоянов. - Самите кабелни оператори обявяват, че те са общо около 400 хиляди, но проучванията на социологическите агенции показват, че са не по-малко от 1.200 милиона. Така приходите от около 800 хиляди абонати де факто потъват в сивата икономика. Ако те се легализират, биха донесли на държавата около 2.5 млн. лв данък печалба. ДКД трябва да изиска тази информация от кабелните оператори и да я предостави за общо ползване в ИНТЕРНЕТ.
Кабелизацията на страната върви с много бързи темпове, което поражда необходимостта от по-добре премислена медийна регулация в този сектор. У нас има прекомерно много кабелни телевизии, а това въобще не отговаря на мащабите на зрителската аудитория - убеден е Симеон Василев. - При един бъдещ ремонт на Закона за радио и телевизия е крайно наложително тв разпространението и тв производството да се разделят, иначе те ще потънат заедно. Частният сектор среща големи препятствия по пътя си, а БНТ има по-скоро електромерен, а не обществен характер. Тепърва ще се хармонизират отношенията между телевизиите, които се кичат с етикета обществени, и другите, които са частни.
В Европа се гордеят с творческия екип - една част от него са известни телевизионери, които са израснали под крилото на БНТ, друга са съвсем млади хора, навлизащи в тежкия занаят. Съчетанието между натрупания опит и младежкия порив изглежда сполучливо за една телевизия, която легитимира себе си като европейска. И ако старите тв муцуни обичат да казват, че една работа може и да не стане, младите вече им отвръщат с няма как да не стане. Това напълно отговаря на потребностите на тв пазара и конкуренцията, както и на европейските критерии за работа.
Проблемът е дали новата тв програма ще представи Европа като цветна илюстрована картичка, или ще се опита да предложи на зрителя предавания, в които българската интелигенция ще се постави редом с тази отвъдшенгенската бариера.
Такава е мисията на всяка телевизия, която не иска да преживява единствено на софрата на чалга-еротиката, а се стреми предаванията й да предизвикват размисъл, да пораждат въпроси, да събуждат заспалото национално достойнство и да гонят българските комплекси, които толкова често ни спъват по пътя към Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във