Банкеръ Weekly

Съдби

БРАЧНИ ПАРТНЬОРИ ОТ ЕДНА ЧЕРГА

В Америка е пълно със заможни и образовани мъже и жени, които търсят брачен партньор. Само в Ню Йорк има 1.3 млн. свободни мъже и 1.8 млн. неомъжени жени. Как при това щедро търсене и предлагане да откриеш точно човека, който ти трябва?
По стара англосаксонска традиция богатите американци често се запознават с бъдещата си половинка още като студенти в елитните колежи и университети. Механизмът, по който се уреждат браковете, е забулен в тайна. За сметка на това е сигурно, че много важна роля при избора на партньор играят родителите.
И тук конкретиката рядко излиза наяве, но американските двойки от висшата класа не крият, че се венчават най-често по сметка. Типичен пример в това отношение е бракът на Бил и Хилъри Клинтън, които имат зад гърба си трийсетгодишен семеен стаж. Двамата са се запознали като студенти по право в престижния Йелски университет. Преди няколко години бившият президент призна в интервю, че той и Хилъри отдавна водят самостоятелен живот. И това всъщност е една от най-характерните черти на браковете по сметка.
Съпружеството на Клинтънови обаче е свидетелство и за нещо друго. Американската висша класа се отличава с голяма кастовост, но в средите й нерядко се допускат амбициозни, образовани и перспективни млади хора. Хилъри например произхожда от заможния вашингтонски род Родхъм, докато съпругът й идва от смятания за дълбока провинция Арканзас.
Само за десет години с посредничеството на нюйоркската фирма за височайши запознанства и женитби Janis Spindel Serious Matchmaking са сключени 700 брака и са установени стотици постоянни връзки. Според собственичката й Дженис Спиндъл всички кандидати за женитба, които желаят да бъдат включени в офертите й, преминават през свирепо проучване. Процедурата на отсяването включва дори среща на Спиндъл с клиента в изискан ресторант, на която тя оценява неговата външност, дрехи, маниери и поведение. В списъците й с кандидати за младоженци фигурират имената на 10 хил. мъже и жени - банкери, юристи, лекари, предприемачи и хора на изкуството. Фирмата урежда опознавателни рандевута, интимни вечери и т.н., включително и курсове за срамежливци.
А ето как описва своите клиенти Саманта Даниелс, собственичка на агенция Samantha's Table: Те се стремят към успех във всичко. Пътуват много из страната и по света. Хранят се в най-добрите ресторанти, ходят на театър, купуват произведения на изкуството, занимават се с благотворителна дейност. Работили са много за професионалното си издигане и сега искат да споделят житейските наслади с някого от своята черга. Колкото и да са различни помежду си, всички, които се стремят към олтара, имат една обща черта - могат да си осигурят специална покана за някой от елитните купони в Ню Йорк и Лос Анджелис. В противен случай те просто не могат да станат клиенти на елитните агенции за женитби, които дори в САЩ са само няколко на брой.
Ако се стигне до брак, агенцията може да инкасира над 100 хил. долара. Стандартният бакшиш също е солиден - най-често луксозен автомобил. Началната такса обаче се плаща предварително. При Дженис Спиндъл, да речем, тя е 21 хил. долара за 12 гарантирани срещи в продължение на една година. Ако човек желае да е щастлив до края на живота си, това не е висока цена - твърди Спиндъл и вероятно има право. През последните години сватбарският бранш в Америка преживява бум.- След 11 септември хората не искат да са самотни, обяснява тя.
Само допреди няколко години се твърдеше, че самотниците ще си намерят партньори чрез ИНТЕРНЕТ. Предсказанието не се сбъдна. Богатите нямат време да се лутат из джунглата от оферти, а и се страхуват от измамници. При това положение една реномирана агенция за запознанства може преспокойно да представя солени сметки за своите услуги.
Междувременно професионалните сватовници не си усложняват живота с подробности като темперамент, чувственост или особености на характера. По-важното е да се свържат потенциални семейни двойки със сходно обществено положение - добро образование, ценена професия, хубав квартал. Хубавата външност също не е излишна. Разбира се, в мултиетническа държава като САЩ от огромно значение е и расовата принадлежност. В много случаи тя е по-важна и от богатството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във