Банкеръ Daily

Съдби

"Боровият щат" е популярна дестинация за ловуване

Мейн (Maine) е щат в Съединените американски щати, най-североизточният от т.нар. континентални щати. Неговата столица е Огъста (Augusta). Мнозинството от населението й са бели - 96.21%, следват 1.35% - азиатци, 0.5% - афроамериканци, 0.48% - индианци и други. Щатът е с население от 1 329 328 жители (2015 г.). Гъстотата на населението се изчислява на 66.1 души/ кв. километър, което го прави най-слабо населения щат в Нова Англия.

На юг и на изток щатът Мейн граничи с Атлантическия океан, на север и на запад - съответно с канадските провинции Ню Брунсуик и Квебек.

Мейн е както най-северният, така и най-големият щат в региона Нова Англия, заемайки около половината от цялата му площ. Той е и единственият щат в Северна Америка, който граничи само с още един щат (Ню Хампшър на запад) от САЩ.

Това е най-слабо населеният щат в САЩ на изток от р. Мисисипи. Наричат го още Боровият щат, тъй като 90% от територията му е покрита с гори.

Щатът Мейн разполага с около 400 км крайбрежна ивица. На територията на този щат се намира и Уест Куоди Хед - най-източното място на територията на САЩ. По живописното крайбрежие на щата може да се видят красиви морски фарове, плажове, рибарски селища и стотици малки острови.

Геолозите описват природния пейзаж на щата Мейн като "наводнено крайбрежие", където покачващото се морско ниво прави заливи от хълмовете и острови от планинските върхове.

Заселването на Мейн от европейците започва през 1607 г. под ръководството на Плимутската компания. През 1622 г. се създава провинция Мейн. Името вероятно идва от името на френската провинция Мейн.

По време на войната за независимост и на войната от 1812 г. Мейн се контролира от англичаните.

В областта на земеделието Мейн е характерен с производство и отглеждане на домашни птици, яйца, млечни продукти, едър рогат добитък, сини боровинки, ябълки, кленов сироп и кленова захар. Окръгът Арустук е известен със своите картофени насаждения.

Индустриалният риболов, който някога е бил основно начинание за местните, към момента се свежда до лова на омари и дънни риби.

Що се отнася до индустриалното производство, то се състои главно в производството на хартия, дървесина и дървесни продукти, кожухарски изделия, електрически изделия, хранителни и текстилни продукти и биотехнологии. Военноморското корабостроене също е добре развито.

Туризмът играе важна роля за икономическото развитие на Мейн. Щатът е популярна дестинация за ловуване (главно на лосове, елени и мечки), спортен риболов, сноумобилинг, ски и водни спортове, къмпинг, хайкинг и други.

Пристанищата на Мейн играят важна роля за транспорта в национален план благодарение на способността им да се справят с големи танкери.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във