Банкеръ Weekly

Съдби

БОРБА С ТЕРОРИЗМА В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Посетителите на Лондон често се чудят на изобилието от видеокамери за външно наблюдение - казват, че всяка десета камера в света е британска. В английската столица са свикнали да ги наричат Си си ти ви, от CCTV - Closed Circuit Television. Едни се чувстват по-спокойни под надзора на камери, други ги смятат за едва ли не оруеловския Голям Брат който винаги те гледа. Впрочем всеки човек в Лондон попада средно 300 пъти на ден в някой обектив. Сега това реалити шоу за живота на големия град може да се гледа на специален екран, без човек да става от дивана. И не просто да гледа. Гражданите могат да съобщават на полицията за всички попаднали в обектива произшествия и подозрителни личности.
Всеки може да бъде детектив
Първи ще могат да оценят достойнства на новата система обитателите на лондонския район Шордич и неговите околности. Компанията ДиджиталБридж (DigitalBridge), предоставяща услуги за достъп до ИНТЕРНЕТ и спътникова телевизия, със съдействието на общинските власти откри нов местен канал Shoreditch TV. В него се стича информация от 12 камери за външно наблюдение. Те са разположени върху сгради, паркинги или просто по улиците в източната част на Лондон. Картините от различните камери се сменят на всеки 30 секунди. Това позволява на хората да видят какво става в околностите на домовете им и по пътищата, както и да забележат възможни престъпления, твърдят организаторите на проекта.
Проектът е замислен тъкмо като начин за ефективната борба с престъпността, а не като поредното развлечение. Той се осъществява с подкрепата на местните жители, организациите за работа с населението и полицията. Мнозина са убедени, че всевиждащото телевизионно око ще направи живота в този проблемен район на столицата по-безопасен.
Това е все едно да имате къща с много прозорци, от които бихте могли да погледнете преди да излезете на улицата - казва един от създателите на телевизионния канал. - Можете да разберете какво прави полицията, за да осигури вашата безопасност и на съседите ви. А специални интерактивни карти дават възможност на хората да съобщават оперативно за произшествия, аварии, подозрителни автомобили и улични инциденти. Така зрителите могат да сравнят лицата на наблюдаваните хора с портретите на онези, които например се издирват или неотдавна са излезли от затвора и пребивават на свобода под наблюдението на полицията. Забелязвайки нещо необичайно, абонатите могат да изпратят анонимно електронно писмо направо в полицията с помощта на клавиатура, която се поставя заедно с приставката и пулта към телевизора.
През първите три месеца услугите на телевизионния канал могат да се ползват без пари, а след това се плащат от 3.5 до 15 фунта месечно като за обикновена спътникова или кабелна телевизия. Което очевидно не притеснява гражданите. Нещо повече - инициаторите на проекта разчитат, че през следващата година опитът на Shoreditch TV ще се разпространи в цялата страна.
Биг Брадър си почива
Реалити шоуто Биг Брадър, което привлича във Великобритания до седем милиона телевизионни зрители на сезон, вече остаря, писа вестник Дейли Телеграф, сравнявайки го с телевизионния канал Shoreditch TV. Според изданието новият експеримент е не по-малко завладяващ, отколкото да надничаш във взаимоотношенията на героите на популярното телевизионно шоу.
На Острова вече отдавна съществуват подкрепяни от местните власти и полицията програми за наблюдение на съседите. Хората могат да съобщават на правоохранителните органи за всички подозрителни произшествия на своята улица или в дома си. Възрастната Марджъри, живееща в една от сградите на улицата Розари-гардънс в лондонския район Южен Кенсингтън, забелязала, че в една от съседните квартири телевизорът работел непрекъснато в продължение на няколко дни. Когато старицата се обадила в полицията и пазителите на реда дошли на местопроизшествието, открили мъртва жена. Тъкмо на тази наблюдателност на обикновените граждани разчитат създателите на Shoreditch TV.
Петдесет и седем годишният Джен Ашби, жител на района Шордич, изпробвал новия канал още преди официалното му откриване. Не мога да кажа, че обичам да шпионирам всички, но е много интересно да наблюдаваш това, което се случва - казва той. - Моята жена е любителка на Биг Брадър, но да наблюдаваш реалния живот е много по-интересно.
Кен Ходкинсън, чийто пъб Мери Лойд се намира точно под прицела на една от камерите, вече се е превърнал в телевизионна звезда. Никога не ми е минавало през ум, че ще ме гледат по телевизионните екрани, но ако това помага за сигурността в нашия район, защо не?, казва той. Колежката му Кейт Евъркромби добавя, че близо до нейния бар в Шордич неотдавна се е случило сбиване с ножове. Може би камерите ще помогнат на хората да бъдат по-спокойни, смята жената.
Гледната точка на правозащитниците обаче е съвършено различна. Гарет Гросман от организацията Либърти (Liberty) предрича възникването на комитети за бдителност и появата на изнервени бабички, които ще обявяват тревога при всяка по-шумна тийнейджърска проява на улицата. Това може да създаде атмосфера на голяма подозрителност, смятат представители на организацията за защита на гражданските свободи Стейтуоч (Statewatch). Директорът на проекта Shoreditch TV Атул Хатвал не вижда поводи за безпокойство: Камерите са поставени на публични места, а не в частни домове. Така че вие наблюдавате това, което бихте видели, ако вървите по улицата. Хората не могат да приближат или да отдалечат камерата към обектите. Освен това кадрите за видеотранслация се кодират, така че не могат да бъдат записани.
Тероризъм в кадър
В интерес на истината видеокамерите в Лондон неведнъж са помагали за предотвратяването на различни инциденти и да се задържат престъпниците. Телевизионното око оказа неоценими услуги на сътрудниците на Скотланд Ярд при изясняване на обстоятелствата около лондонските терористични актове през юли миналата година. Взривовете на 7 юли, проехтели в метрото и в един автобус, отнеха живота на 56 човека, около 700 човека бяха ранени. Издирвайки данни за престъпниците, полицаите изгледаха десетки хиляди часове видеозаписи. В резултат на това те успяха да установят, че на 28 юни трима от четиримата терористи - Мохамед Хан, Шехзад Танвир и Джермен Линдсей, са се срещнали около 8.10 часа сутринта на гарата в град Лутън, купили са билети за влака до Лондон и около 8.55 часа вече са били на столичната гара Кингс Крос. След това тримата мъже са били заснети от камерите на станция Бейкър Стрийт, а по-късно - около 13.00 часа, отново на гара Кингс Крос, където са се качили на влака до Лутън.
Според полицаите тогава терористите са извършили разузнавателна операция преди взривовете на 7 юли сутринта, когато отново са били засечени от видеокамерите в Лутън и на Кингс Крос. Това позволило да се възстанови по минути картината на придвижването на терористите.
Точно две седмици по-късно, на 21 юли, други престъпници се опитаха да повторят сценария с четири взрива, но бомбите не избухнаха и нямаше пострадали. Още на следващия ден научената от горчивия си опит британска полиция публикува снимките на четирима заподозрени. Шефът на подразделението за специални операции на Скотланд Ярд Анди Хейм съобщи на пресконференция в Лондон отличителните белези на заподозрените и показа фотографиите им, направени с помощта на записите от камерите за видеонаблюдение в транспорта.
Благодарение на усилията на обществеността и правоохранителните органи само за една седмица всичките четирима пишман терористи бяха арестувани в различни точки на Великобритания, а един от тях - в Италия.
Но това не е всичко. Великобритания ще стане първата страна в света, в която ще се заснема трафика на автомобилния транспорт. Чрез мрежа от камери, които автоматично сверяват номерата на всички преминаващи наблизо автомобили, се планира създаването на голяма база данни за тяхното движение, което ще помогне на полицията и службите за сигурност да анализират всяко пътуване, направено от определен шофьор в продължение на няколко години. Мрежата за наблюдение включва вече поставени и нови видеокамери, които ще бъдат усъвършенствани, за да могат денонощно и безпогрешно да сверяват информацията с номерата на автомобилите по всички големи магистрали на страната, а също и по улиците на градовете, в пристанищата и на бензиностанциите.
В Лондонския район Хендън, където вече работи Националният компютър на полицията на Великобритания, ще има и център, в който ще се стича информацията. Всеки ден в центъра ще се получават около 35 млн. автомобилни номера с указание за времето и мястото, където е било фиксирано движението на едно или друго транспортно средства. Данните ще се съхраняват в системата най-малко 24 месеца, но този срок може да бъде увеличен до пет години.
Инициативата беше подкрепена от пътните служби и английската полиция. Полицаите твърдят, че по своята точност и ефективност при разкриването на престъпленията системата може да бъде сравнена с процедурата за идентифициране чрез ДНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във