Банкеръ Weekly

Съдби

Богатство по време на криза

Принц Алуалид бин Талал
S 250 648432af 82ee 4a01 996e c64da57163cf

Разривът в отношенията между Саудитска Арабия и Катар не се отрази на състоянието на най-богатите представители на управляващите династии. Нещо повече, през последните дни личният капитал на четирима милиардери от двете държави дори e нараснал.

Състоянието на 62-годишния саудитски принц Алуалид бин Талал се оценява на 17.3 млрд. долара. Само за едно денонощие, от 7 до 8 юни, то се е увеличило с 36 млн. долара (0.2 на сто). Племенникът на краля на Саудитска Арабия притежава дялове в големи компании в САЩ, Европа и в Близкия изток, включително и Lyft, Twitter и Citigroup, Four Seasons Hotels & Resorts, хотелите George V в Париж и Savoy в Лондон. През 1991-ва принцът купи яхтата на Доналд Тръмп, а през юни 2016-а го разубеждаваше в блога си в Twitter да не участва в президентската надпревара - с мотива, че никога няма да спечели. След победата на американския милиардер той призна грешката си и го поздрави с победата.

Шестдесет и три годишният принц Султан бин Мохамед бин Сауд ал Кабир също е член на кралския семеен клан на Саудитска Арабия. Той харесва конете и е притежател на сто чистокръвни жребеца. Основният бизнес на арабския аристократ е компанията  Almarai за производство на млечни продукти, която създава през 1977-а. През 2005-а тя стана публична, като принцът е собственик на 24% от акциите й. Днес фирмата е сред най-големите в Близкия изток и доставя мляко и млечни продукти за почти всички държави от Персийския залив. Когато на 5 юни бе обявен разривът в отношенията между Саудитска Арабия и Катар, ценните книжа на Almarai поевтиняха с 1.77 на сто. През следващите дни обаче цената им не само достигна предишните си нива, но и се увеличи. Състоянието на Султан бин Мохамед от 4.5 млрд. долара е нараснало от 7 до 8 юни с 86 млн. (1.9 на сто).

Шейх Фейсал бин Касим ал Тани е собственик на 2.4 млрд. долара и принадлежи към едно от далечните разклонения на рода Ал Тани, който управлява Катар от 1825-а. Шестдесет и девет годишният аристократ е спечелил сам състоянието си, започвайки с продажбата на резервни части за автомобили в Доха едва шестнадесетгодишен. През 1964-а основава холдинга Al Faisal, който сега притежава над 20 хотела в целия свят, включително и St. Regis във Вашингтон и Маями и W Hotel в Лондон. Той е собственик и на голяма част от акциите на компанията Aamal за недвижими имоти и продажба на лекарства. За едно денонощие (от сутринта на 5 юни до вечерта на 6 юни) нейните акции поевтиняха на фондовата борса в Катар със 17 на сто. Но през следващите два дни ситуацията се стабилизира и те поскъпнаха с 11 процента. От 7 до 8 юни Фейсал бин Касим ал Тани е забогатял с 84 млн. долара (4.4 на сто).

Оценката на състоянието на шейх Хамад бин Ясим ал Тани е 1.3 млрд. долара. Внукът на основателя на съвременен Катар е бил министър на външните работи и премиер-министър на емирството. Заемал е длъжността изпълнителен директор и председател на суверенния фонд на Катар - QIA. От "Панамските книжа" на Mossack Fonseca  стана ясно, че шейхът е собственик на 133-метровата яхта Al Mirqab на стойност 300 млн. долара.

Хамад бин Ясим притежава чрез холдинга Paramount Services  3-процентен пакет от акции на Deustche Bank и дял в логистичната компания Gulf Warehousing, чиито ценни книжа в първите дни на кризата поевтиняха с 20 на сто. На 7 и 8 юни те си върнаха около 9% от цената. В същия период богатството на шейха се е увеличило с 18 млн. долара (1.4 на сто).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във