Банкеръ Weekly

Съдби

БОГАТИТЕ СЪЩО СИ БРОЯТ СТОТИНКИТЕ

Те са богати и известни, а състоянието им се изчислява в цифри с много нули. Когато обаче се наложи да се разделят дори с нищожно малка част от богатството си, демонстрират удивително скъперничество. Тази черта в различна степен е присъща на много прочути хора, независимо от това как са спечелили славата или парите си, нито от сегашните им занимания и начин на живот.
Милиардерите скъперници
За безспорен шампион сред най-стиснатите милиардери е признат нефтеният магнат Джон-Пол Гети-старши, който навремето бил смятан за най-богатия човек в света и оставя наследство от 4 млрд. щ. долара. Деветнайсетте законни наследници дълго време се сражават в съда за неговото състояние, по-голямата част от което отива в Музея на изящните изкуства в Лос Анджелис, продължаващ и до днес да носи името на главния си спонсор. Бившият собственик на нефтената компания Getti Oil обаче се прославя не като изтънчен покровител на изкуството, а като най-големия скъперник сред богаташите. Казват, че в английското си имение от ХVI в. Sutton Place икономичният Гети наредил да поставят таксови апарати на телефоните. Целта била гостите му да плащат обажданията от собствения си джоб. Но върхът бил отказът му да плати откупа за своя внук Джон-Пол III, станал жертва на отвличане през 1973 година. Похитителите поискали 17 млн. долара, но милиардерът категорично отказал да се раздели с парите си. Едва след като в редакцията на един италиански вестник пристигнала пратка с късче от ухото на отвлечения наследник, нефтеният крал преразгледал позицията си. Все пак той останал верен на себе си и се съгласил да изплати само 2.7 милиона от откупа, заявявайки, че не успял да събере повече. За щастие полицията открила 16-годишния юноша жив и здрав в района на Неапол и го освободила от плен, който продължил цели пет месеца. Затова пък синът на Джон-Пол Гети-старши се оказал пълна противоположност на баща си. Той станал един от най-щедрите филантропи във Великобритания, където се преместил да живее в средата на 90-те години. За своята щедрост Гети-младши, който дарил общо 150 млн. за добри дела, получил Ордена на Британската империя и рицарско звание.
Днешните богаташи едва ли могат да се състезават с Джон-Пол Гети по скъперничество, но проявяват невероятна за хора в тяхното положение склонност да икономисват на дребно. Например вторият по богатство човек в света Уорън Бъфет, чието състояние се оценява от списание Форбс на 44 млрд. долара, продължава да живее в скромната къща в Омаха, щата Небраска, която двамата с жена му са купили преди 40 години за 30 хил. щ. долара.
Известният кинорежисьор Майкъл Уинър, който е спечелил от успешна търговска дейност 72 млн. щ. долара, понякога си позволява бутилка вино за 6 хил. долара. Това обаче не му пречи да използва стари пощенски пликове по няколко пъти и да разрязва тубите с паста за зъби, за да не отиде на вятъра и капка от ценния продукт.
Британският милионер от холандски произход Николас фон Хугстратен, натрупал 720 млн. долара от търговия с недвижими имоти, попада през юли 2002 г. в неприятна ситуация. Той бе осъден на 10 години затвор за убийството на деловия си партньор, с когото се скарали за пари. Година по-късно Хугстратен отново се оказва на свобода, тъй като апелативният съд отмени решението на първата съдебна инстанция. Следователите, обискирали дома на милионера, разказват, че са открили в кухнята цял склад от използвани пакетчета чай, които Хугстратен внимателно изсушавал, за да ги използва втори път.
Британският милионер сър Терънс Конран, чието състояние надхвърля 162 млн. долара, също икономисва от храна. Той никога не изхвърля продукти, които понякога стоят със седмици в хладилника му, и редовно проверява дали в кофата за боклук няма нещо, което става за ядене. Любопитното е, че милионерът е натрупал състоянието си в ресторантьорския бизнес.
Малцина обаче могат да се мерят с най-богатия швед, живеещ в Англия - с основателя и бивш съсобственик на компанията за производство на опаковки Tetra Pak Ханс Раузинг, чието състояние според списание Форбс възлиза на 8.2 млрд. долара. Той се премества във Великобритания в началото на 80-те години, за да избегне големите данъци, които трябва да плаща в родината си. Раузинг бързо става известен в Съсекс с това, че кара старичък Morris Minor и се пазари отчаяно за цената на доматите в местния магазин. Преди няколко години шведът решава, че е дошло време да се раздели с овехтялото возило и си купува 12-годишна Нива, от която е много доволен.
Стиснатите звезди
Милионните хонорари не пречат на някои звезди от шоубизнеса да бъдат твърде предпазливи към всичко, което се отнася до всекидневните им разходи. Нежната половина на звездната двойка Бекъм - Виктория, преди време е можело да бъде забелязана да пътува с трамвая към стадиона в Манчестър, където играеше мъжът й. Известно е, че въпреки богатството си от 18 млн. долара бившата певица е имала слабост към евтиното немско вино Blue Nun, което редовно купувала от кварталния магазин.
Легендарният Пол Макартни се отличава с разсеяност, която граничи със скъперничество. На вечеринка по случай рождения ден на младата си съпруга сър Пол, който със своите 1.26 млрд. долара се смята за един от най-богатите в шоубизнеса, предложил на многобройните си гости богато угощение, но забравил за пиенето. Така че поканените били принудени да плащат от джоба си. При друг случай той се отблагодарил щедро на сценичния работник, който пренасял апаратурата му по време на гастролите в Америка, като му подарил една бутилка... бира. Сър Пол не глези и собствените си кучета и той никога не им купува месо. Впрочем причината за това едва ли е скъперничеството. Бидейки вегетарианец, Макартни смята, че месоядните нямат място в неговото обкръжение. Той уволни свой служител, защото си позволил да обядва с хамбургер от Макдоналдс.
Колегата на Пол Макартни - Мик Джагър, който значително му отстъпва по богатство (състоянието му се оценява на 315 млн. долара), се стреми да не отстъпва по нищо друго на отдавнашния си конкурент на сцената. Вокалистът на легендарната група Rolling Stones живя дълги години в една къща с бившата си съпруга Джери Хол. Той беше принуден да си смени адреса едва след като Хол му заяви категорично, че не може да гледа повече младата му приятелка Лорейн Скот. Подобно на сър Пол и Мик не обича да глези служителите си и за Коледа обикновено им подарява стайни растения в саксии.
Като всички шотландци и известният британски музикант Род Стюарт не е свикнал да си хвърля парите на вятъра. Веднъж той не се поколебал да се върне от половината път в един ресторант в Лос Анджелис, за да си поиска обратно парите за бутилка минерална вода, която не бил поръчвал.
Звездата Мадона е спечелила 150 млн. долара по време на блестящата си кариера, но също е свикнала да брои всяка стотинка. Тя редовно проверява сметките за телефон, които пристигат в имението й в Кенсингтън, и приспада от заплатата на прислугата парите за личните им разговори.
Преди две години една от най-ярките звезди на Холивуд Дженифър Лопес, която само през 2004-а спечели 17 млн. долара, забранила на тогавашния си годеник Бен Афлек да дава бакшиши на сервитьорките в казиното в Лас Вегас. А когато научила, че Афлек е подарил на крупието 3 хил. долара за професионалната му работа, тя принудила служителя да й върне парите.
За разлика от Дженифър Лопес, прочутият британски комик Томи Купър не бил толкова праволинеен. Разказват, че когато ползвал такси, Купър слагал нещо в джоба на шофьора с думите: Ето, да пиеш един чай. Оказало се, че комикът раздавал истински пакетчета чай.
Пестеливите политици
Обществените дейци и най-вече политиците рядко могат да се сравняват със звездите на киното и естрадата по популярност, затова навиците им са по-малко познати на широката публика. Макар че и те, като всички нормални хора, предпочитат да не харчат личните си пари, ако имат възможност да се поглезят за чужда сметка. След смъртта на бившия френски президент Франсоа Митеран например стана ясно, че той е издържал за сметка на държавата не само собственото си семейство, но и семейството на любовницата си, която живеела безплатно в апартамент в центъра на Париж. Неговият приемник на високия пост Жак Ширак пък беше обвинен в пране на пари, след като френските журналисти пресметнаха, че докато е бил кмет на френската столица, семейството му е харчело за храна по 540 долара дневно.
Британският премиер Тони Блеър отнесе много критики заради отпуските, прекарвани на остров Барбадос, които излизат твърде скъпо на данъкоплатците. Той беше посъветван следващия път да избере място за почивка в пределите на родината си.
За разлика от Блеър прочутият шотландски политик Доналд Дюар не бил толкова разточителен към собствената си персона. Той така и не се решил да си купи палто и през суровите шотландски зими ходел само по костюм. Политикът, който почина през 2000 г. и остави наследство от 2 млн. долара, никога не е включвал централното отопление в дома си в Глазгоу и се задоволявал с евтина електрическа печка, за да си топли водата за бръснене в чайник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във