Банкеръ Daily

Съдби

Богатите се подготвят за края на света

Охраната на входа на Survival Condo Project
S 250 a6596172 3965 408c 95a0 cc36e024c418
S 250 488671cc c64a 48df a63b f73f32ee202a

Много богати американци са убедени, че краят на цивилизацията е близък и дори са започнали подготовка за оцеляване. Те не възнамеряват да спасяват човечеството - просто всеки се грижи за себе си.

Представите за най-необходимото за "черни дни" са различни за различните хора. За един това е операцията на очите (като настъпи хаосът, на никого няма да му е до контактни лещи или очила). Друг е избрал да си купи няколко хектара гори на остров в Тихия океан, където е струпал генератори, слънчеви батерии и боеприпаси.

В социалните мрежи съществуват специални групи, където богатите сървайвъри си разменят съвети за противогази, бункери и географски предпочитания в случай на една или друга катастрофа. Член на такава група и по съвместителство шеф на инвестиционен фонд споделя, че винаги има изправен хеликоптер под ръка, а освен това притежава подземен бункер със система за пречистване на въздуха. По думите му неговите приятели все още нямат такава степен на готовност, но мнозина са си купили оръжие, мотоциклети и златни монети. "Мотоциклетите са нужни, за да не заседнеш в огромните задръствания, когато всички се опитват да се спасят. Оръжието - за да защитиш себе си и семейството си. Има и такива, които не залагат само на съвременните автомати и пистолети, а взимат уроци по стрелба с лък. Току виж се наложи да го използват“, изтъква финансистът.

Трудно е да се каже как някои състоятелни американци се подготвят за края на света, защото за това не е прието да се говори. Все пак през социалните мрежи се процежда известна информация. От нея личи, че те отдавна са си заплюли Нова Зеландия за убежище. Според тях там човек може да се укрие от граждански войни и всякакви катаклизми. Съобщението за покупка на къща в тази държава е своеобразна парола, нещо като пропуск за тайното общество. В отговор авторът му получава контакти с елитни търговци, които може да помогнат дори в търсенето на жилище, защитено от последиците при ядрена война.

Нова Зеландия става все по-популярна дестинация за желаещите да оцелеят при всякакви обстоятелства. Само през първите десет месеца на 2016-а чужденците са купили там над 2 хил. км земя. Това е четири пъти повече от 2015-а. При това основният избор е на участъци, които не са заплашени от наводнение при повишаване на глобалното морско равнище. Наличието на вертолетна площадка наблизо също е сред търсените екстри.

Не е за чудене, че подобна "луксозна" емиграция предизвиква недоволство сред местните жители. Вече е налице цяло движение "Кампания срещу чуждестранния контрол върху Аотеароа" (названието на Нова Зеландия на езика на маорите).  

Според някои оценки около половината милионери в Силициевата долина вече са се погрижили за "застраховка в случай на апокалипсис". Някои просто са си купили жилище в чужбина. Впрочем повечето не се страхуват толкова от края на света, колкото от негативната реакция на обществото - та нали Силициевата долина е на второ място в САЩ по обем на богатството. Но на първа позиция е югозападният Кънектикът. Тамошните олигарси активно си подготвят път за отстъпление, ако народният гняв избухне.  

В Ню Йорк също съществуват подобни опасения и разговори. Шефът на преуспяващ хедж фонд признава: "В нашите кръгове мнозина се тревожат, че Америка върви към нещо подобно на руската революция". Едни се опитват да решат проблема, жертвайки огромни суми за благотворителност, други грижливо обмислят всички аспекти, свързани с евентуално бягство. За тях предприемачът Лари Хол е създал Survival Condo Project, превръщайки бивша мина за съхраняване на ядрени ракети в луксозен комплекс, където милиардерите и семействата им може да дочакат края на света. Изграждането и благоустройството на 15-етажната сграда са отнели четири години и струват  20 млн. долара. В нея има само дванадесет апартамента. Най-големите заемат цял етаж и са на цена 3 млн. долара. Жилищата, разположени върху половин етаж, излизат два пъти по-евтино. Впрочем всички апартаменти са разпродадени, като Хол е оставил и един за себе си.

Мината, способна да издържи ядрен удар, може да "поеме" 75 души. Тя разполага с аквариуми за развъждане на риба, а зеленчуци може да се отглеждат под лъчите на специални лампи. Използва се енергия от възобновяеми източници, така че в нея може да се живее безкрайно дълго време.

Специални камиони, натъпкани с оборудване и оръжие, са в състояние да докарат собствениците на жилищата от всяка точка в радиус от 400 мили. За онези, които разполагат с лични самолети, е още по-лесно, те могат да се приземят на 30 мили от мината.  

Лари Хол е проучил предварително различните аспекти на живота под земята. Апартаментите са достатъчно просторни, обзаведени в стилистиката на скиорски хижи, но без обичайните прозорци. Светлината блика отвсякъде, за да се избегне депресията. Животът максимално напомня този, който е бил навън. На практика всеки "прозорец" представлява LCD екран, показващ спокоен пейзаж. Предлагат се картини по избор - от борови гори до заснежени върхове. Един от купувачите предварително си е поръчал изглед към Сентрал парк в Ню Йорк, придружен от звуците на преминаващите наблизо таксита.

Поради огромния интерес към проекта Хол вече е започнал благоустройството на втора мина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във