Банкеръ Weekly

Съдби

Богатите руснаци вече купуват на сметка

Предпочитанията на богатите руснаци за придобиване на активи в чужбина се промениха значително. Допреди две-три години много от тях бяха готови да инвестират по 5 млн. евро и повече с мотива "ще си купя замък в Алпите, за да почивам два пъти годишно" или "лозе във Франция, за да произвеждам вино". Но кризата от 2014-а ги накара да се откажат от безцелните придобивки за сметка на разумните инвестиции и точните сметки. 

В 90 на сто от случаите желаещите да купят курортна недвижимост искат изчисления за наема, който биха могли да получат от нея. Въпроси като "за колко мога да продам", "колко продължава сезонът" и "ще съдейства ли предприемачът за намирането на клиенти под аренда" са почти задължителни. При придобиването на замък в Шотландия, имение във Великобритания или лозе във Франция бъдещите собственици вече изискват и бизнес план за най-ефективното използване на владенията им, докато отсъстват. Те  прекрасно разбират, че ще използват най-много месец имотите си и биха искали през останалото време те да им носят доходи. Замъците в Шотландия например са разположени върху големи територии от няколко хектара, върху които има ловни хижи, инфраструктура за риболов, сгради и съоръжения, които може да се отдават под наем за бизнес или за организирането на мероприятия и сватби. Много от чуждестранните предприемачи, изграждащи елитни обекти, са наясно с тази тенденция. Затова са готови да гарантират доходност от 5% за 5-10 години, така че ако не печели от придобивката си, то купувачът поне да може да покрива разходите по поддръжката й. 

Преориентирането на потребителите към инвестиционните проекти предизвика бум от търсене на чуждестранни курортни хотели, пансиони, готов бизнес, ресторанти, студентски жилища, бензиностанции, автосалони и фитнес центрове. Особено популярни са активите, които се намират в Германия, Великобритания, Франция, Италия, Испания и Кипър. Богатите руснаци все по-често търсят и вилни комплекси с пристанище, които са много удобни от гледна точка на логистиката и отдиха. През последните години подобни проекти със собствен плаж, ресторанти и инфраструктура се реализират в Кипър и Черна гора. В тези държави и издръжката на яхтите е много по-евтина, отколкото, да речем, в Монако. 

Много са и желаещите да се възползват от паспортните програми в Кипър и Малта. За да получи гражданство, инвеститорът там трябва да купи жилищна или търговска недвижимост за 2 млн. евро. Към обектите с тази стойност се отнасят апартаменти в Лимасол, хотел или офис в Никозия, ресторант или кафене в Ларнака. Богатите руснаци охотно участват в тези програми заради децата си, които получават възможност да живеят, да учат и да работят в Европа. Много от тях вече се опариха, "инвестирайки" в имоти в Дубай, Черна гора или България, от които сега не могат да се отърват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във