Банкеръ Weekly

Съдби

Богати и ексцентрични

Не всички солидни предприемачи се обличат в скъпи костюми и живеят в разкош и удобства. Някои икономисват буквално от всичко, други покоряват световни рекорди в екстремни спортове или отглеждат в къщите си пингвини. Ето странностите на някои от тях.


Никълъс Берггрюен

nbsp;


Американският бизнесмен от немски произход, Никълъс Бергрюен, основател на инвестиционната компания Berggruen Holdings, има всичко освен дом и семейство. Предприемачът, чието състояние се оценява на 2 млрд. долара, се занимава с изграждането на елитни жилища в цял свят, но самият той отдавна живее по хотелите. За бездомния милиардер нематериалните ценности са по-важни от собствения дом. Берггрюен купува произведения на изкуството, картини на прочути художници, а след това ги предава на музеите. Той посвещава много време и на работата в своя анализаторски център Nicolas Berggruen Institute.


nbsp;


Ингвар Кампрад

nbsp;


Създателят на прочутата мебелна компания IKEA Ингвар Кампрад е известен с любовта си към тоталните икономии и дори към аскетизма. По оценка на Forbes състоянието му е в размер на 3 млрд. долара, а по оценка на Bloomberg - цели 43 милиарда.


Въпреки това 86-годишният Кампрад твърди пред журналистите, че ползва икономична класа в самолетите, носи обикновени дрехи и кара автомобил, който вече е на почти 20 години. Освен това настоява подчинените му да използват и двете страни на листата за писане. От 1976-а Кампрад живее в Швейцария, защото в Швеция богатите са длъжни да плащат високи данъци. Предприемачът не се притеснява от репутацията си на скъперник и дори се гордее с нея.


nbsp;


Бидзина Иванишвили

nbsp;


Милиардерът, а вече и премиер-министър на Грузия, Бидзина Иванишвили, е основен съперник на грузинския президент Михаил Саакашвили. Той има инженерно и икономическо образование. Известно е, че е спечелил състоянието си от 6 млрд. долара в постсъветския период в Русия. Започва с продажба на телефонни апарати, след това се занимава с банково дело и металургия, а през последните години навлезе в политиката и създаде партията Грузинска мечта.


Иванишвили живее в Тбилиси в стъклена къща, проектирана от японския архитект Син Такамацу. Той притежава и собствен зоопарк, в който отглежда зебри, лемури и пингвини.


nbsp;


Сергей Полонский

nbsp;


Строителният олигарх Сергей Полонски, който минава за един от най-ексцентричните бизнесмени в Русия, е прочут със странното си поведение. През 1994 г. той е един от основателите на компанията Строймонтаж, която по-късно беше преименувана на Mirax Group. През 2008-а тя беше сред петте най-големи руски строителни фирми, но сега има сериозни проблеми, свързани с изплащането на дългове. Групата беше преименувана отначало на Nazvanie. net, а след това получи името Поток, но така и не се отърва от огромната си задлъжнялост.


През 2008-а Полонски обеща да изяде вратовръзката си, ако цените на жилищата на Mirax Group не се увеличат с 25% за година и половина. Наложи му се наистина да изпълни обещанието си и да преглътне късче от нея в предаването на писателя Сергей Минаев.


На едно съвещание Полонски разби в стената мобилните телефони на няколко топмениджъри, а през 2010-а показа на журналисти томография на мозъка си, за да докаже, че не е луд. Ексцентричният олигарх кръсти третия си син Миракс в чест на своята компания.


В края на 2012-а Полонски замина за Камбоджа, където на 31 декември беше арестуван с още двама руски граждани по обвинение в употреба на насилие спрямо местни моряци. Те са заподозрени, че бидейки в нетрезво състояние са заплашвали екипажа кораба с ножове, след това са заключили моряците в трюма, а после ги принудили да скачат зад борда. Ако бъде признат за виновен, Полонски може да лежи зад решетките до две години.


nbsp;


Ричард Брансън

nbsp;


Днес мнозина мислят, че постъпките на британеца Ричард Брансън, създател на корпорацията Virgin, са ексцентрични и прекалено рисковани. Дълго време основно звено на неговата корпорация беше звукозаписната компания Virgin Records, която впоследствие предприемачът продаде. В различно време Брансън се е занимавали с въздушен транспорт, железопътен бизнес, кабелни мрежи, медицина, издателски бизнес и други дейности.


Предприемачът обожава екстремните спортове и често рискува живота си. На няколко пъти се е озовавал на косъм от смъртта. Той покори световния рекорд, пресичайки Атлантика на най-големият въздушен балон, който някога е прелитал над океана. Брансън постави и световен рекорд по скорост, когато пресече Тихия океан с въздушен балон със скорост 392 км в час. Предприемачът успя да пресече най-бързо и Ла Манша, като преплува пролива с плаващ автомобил анфибия. Бизнесменът е написал няколко книги за живота си.


nbsp;


Герман Стерлигов

nbsp;


Предприемачът, създател на първата руска стокова борса и мултимилионер, Герман Стерлигов неочаквано заряза бизнеса си през 2004 г. и се премести със семейството си в Московска област, за да се занимава със селско стопанство. Той създаде проекта Слобода и предложи на всички, които споделят идеите му да се заселват на неговата земя. Стерлигов се отнася негативно към бръсненето, абортите, новогодишните елхи и не приема в Слобода жени, които носят панталони. По думите му светът живее по неправилно летоброене, а Иисус Христос се е родил 8 години по-късно, отколкото смята човечеството. Стерлигов нарича себе си православен християнин, но на практика причислява всички епископи към еретиците. Странният бивш предприемач сече собствена монета, която тежи една тройунция злато, проба 999.9, която се казва Золотой.


nbsp;


Клайв Палмър

nbsp;


Един от най-богатите хора в Австралия, магнатът Клайв Палмър, собственик на минна компания и туристически курорти, заяви че възнамерява да построи точно копие на прочутия Титаник, който се сблъска с айсберг през 1912-а. За разлика от своя предшественик обаче, корабът ще бъде снабден със съвременно техническо оборудване и навигационни системи. Строителството на втория Титаник вече започна в Китай. След като бъде спуснат на вода през 2016-а, той ще поеме по маршрута Лондон - Ню Йорк.


Според Палмър ЦРУ финансира организацията Greenpeace с цел намаляване на добива на въглища в Австралия. Говори се, че милиардерът е наел учени, за да клонират динозаври. Това е една от крачките по пътя към реализирането на голямата му мечта - да създаде истински Джурасик парк.


nbsp;


Евгений Чичваркин

nbsp;


Бившият съсобственик е един от основателите на компанията Евросеть, Евгений Чичваркин, е друг странен представител на руския бизнес. През 1997-а заедно с приятеля си Тимур Артемиев създава компанията Евросеть, която впоследствие се превръща в един от най-големите търговци на мобилни телефони. През 2008-а двамата продават 100% от акциите на компанията на Александър Мамут, а самият Чичваркин заминава за Лондон.


През 2009-а бизнесменът е обявен за федерално издирване като обвиняем по дело за отвличането на бившия експедитор на Евросеть, Андрей Власкин, през 2003 г., който бе уличен в кражба на телефони. През 2011-а делото срещу Чичваркин бе е прекратено. Предприемачът обаче предпочете да не се завръща в Русия и вместо това откри магазин за вино във Великобритания.


Чичваркин е известен със своята ексцентричност, харесва дрехите в ярки тонове, но е твърде деспотичен началник. По негово време служителите на Евросеть били проверявани на детектора на лъжата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във