Банкеръ Weekly

Съдби

Богаташът от покрайнините

Как бездомник започна собствен бизнес

Някогашният клошар Андрей Митин днес е директор на транспортна компания в Новосибирск. Дълго време той се скитал из чуждите мазета, крадял и пиел непрекъснато. А след това събрал сили да се издигне от дъното.


Андрей не обича да си спомня предишния си живот - срам го е. Отбива военната си служба в Далечния изток. Нямал собствено жилище. След перестройката разформироват частта му и той заминава да живее в Новосибирск при родителите на жена си. Но така и не успява да си намери работа по специалността си, налага се да стане бояджия. Новото поприще не допада на Андрей и постепенно той започва да пие от мъка. А след известно време се оказва на улицата, защото жена му не иска да го вижда повече. Това се случва в края на ноември.


За да оцелея, трябваше да намеря топло място, където да нощувам. Спях на шезлонг в един вход, а в бараката наблизо можех да се къпя - спомня си Андрей. - И до ден днешен, когато вървя по улицата, се случва в главата ми изведнъж да проблесне мисълта: Този вход не се заключва, мога да нощувам в него. Общо взето, през цялото време гледах да съм чист, най-много миех краката си. Като ме спираха органите на реда, свалях валенките си и казвах: Къде сте виждали клошар с чисти крака. И те ме пускаха. Не общувах с другари по нещастие. Ставаше ми лошо само при мисълта, че мога да се окажа в тяхното ято, защото оттам измъкване няма. Редовно ходех на събрания на анонимните алкохолици. И това ме спаси.


Изминават три месеца и Андрей спира с пиенето, защото разбира, че всичките му проблеми идват оттам. Щом познатите ми видяха, че съм зарязал алкохола, веднага започнаха да ми помагат. Канеха ме да пренощувам у тях, помогнаха ми да започна работа като социален сътрудник в рехабилитационен център, където идваха за лечение хора с различни зависимости. Дори ми отделиха кабинет, в който можех да прекарвам нощите - усмихва се Андрей. - Имах свои методи за лечение на наркомани и алкохолици. Ако започнеш да ги съжаляваш, те се разкисват. Веднъж един младеж взе да ми обяснява колко е беден и нещастен. А аз му казах: Искаш да ме накараш да те съжалявам ли? Няма да стане! Ти си се озовал на улицата през топлия месец май, а аз - в края на ноември.


Скоро Митин успява да подреди и личния си живот. Повече не може да спи в кабинета и си наема квартира. Жени се и му се ражда син. Това е третото дете на Андрей от четвъртия брак, съпругата му също има още три деца. Семейството е голямо и той започва да си търси по-добре платена работа. Така бившият клошар става експедитор в транспортна компания. А няколко години по-късно - през 2007-а, заедно с жена си създава собствена фирма.


Например собственичка на магазин в Чита трябва да купи от Новосибирск партида обувки - обяснява бизнес идеята си Андрей. - Но за да се случи това, тя трябва да пътува дотук, да избере обувките, да ги опакова и да ги достави в своя град, което отнема доста време и сили. По-лесно е да се обърне към транспортна компания, която ще свърши всичко вместо нея. Първоначалният капитал от 50 хил. рубли взех назаем от свои пациенти, бивши наркомани. Те са доста предприемчиви хора. Щом се отърват от зависимостта си, стават истински предприемачи.


Част от парите отиват за наем на помещение, друга - за купуването на необходимата техника. Компютърът е донесен от дома на Андрей. През първата година и половина трима човека вършат работа за десет. Един и същи служител се занимава и със счетоводството, и с оформянето на заявките, и с мъкненето на чували. Сега екипът е много по-голям. Започват работа с двама клиенти, а днес си сътрудничат с едва ли не всички търговци, които купуват стока от Новосибирск за Далечния изток.


Професията си има рискове, ако си шеф на фирма, няма как да избегнеш стреса - признава Андрей. - Пък и миналото ми напомни за себе си. Преди две години, точно на 50-ия ми юбилей, получих микроинсулт. Лявата част на тялото ми се парализира. Но, ако щете вярвайте, бях щастлив! Всички деца дойдоха да ме видят, жена ми не се отделяше от мен. А пък аз получих нова житейска задача - да победя болестта. И се справих.

Facebook logo
Бъдете с нас и във