Банкеръ Weekly

Съдби

Богат микс от музика, кино и театър на "Аполония"

Богата културна програма ще съпътства 30-ото издание на традиционните празници на изкуствата "Аполония". Те бяха открити на 28 август в Созопол и ще продължат до 6 септември. За десет дни на петте фестивални сцени в красивия морски град могат да бъдат видени над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери.


Музиката заема специално място в тазгодишното издание на "Аполония", затова и началото й беше поставено с концерт "Българската душа в музиката" на камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. Хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева заедно със солистите Минчо Минчев (цигулка), Теодосий Спасов (кавал), Ирена Петкова (мецосопран) и Николай Минчев (цигулка) ще зарадват първите гости на фестивала и Созопол в амфитеатъра. Почитателите на Минчо Минчев ще могат да го чуят и на камерен концерт на 31 август заедно с пианиста Евгени Божанов. Следващият ден ще бъде посветен на големия музикант Теодосий Спасов, който ще представи последния си проект, събиращ млади музиканти.


Класическата музика ще звучи в още две вечери - на 2 септември Веско Ешкенази и Людмил Ангелов ще изпълнят сонати от Бетовен, Дебюси и Франк, а на 5 Ангелов ще изнесе самостоятелен рецитал. В концертния афиш на "Аполония" са още Виктор Чучков, Стефан Хаджиев, концертното дуо от Македония Страшо Темков и Мария Вршко-ва. Васил Петров в компанията на Биг бенда на БНР и Камелия Тодорова са акцентите в джаз програмата на феста. Очаква се в Созопол на сцената да се качи и примата на българската естрада Лили Иванова.


В документалната програма на "Аполония" пък е документалният филм на Найо Тицин и Горан Благоев - "Златното сърце на София", който разкрива историята на храм-паметника "Св. Александър Невски", както и игралният филм "Потъването на Созопол" с участието на Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Джийсън Брад Люис, Леонид Йовчев, Петя Силянова, Жорета Николова и други. Публиката на "Аполония" ще види още документалните филми "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов (6 септември), отличен с наградата на публиката на "София филм фест", "Лорд Бънди от София" (30 август) на режисьора Иван Трайков - историята на Бъндараците, "Дъждовен ден" на Андрей Чертов (5 септември) - за музиканта Огнян Видев, "Живот почти прекрасен" на Светослав Драганов (1 септември), "И България е една голяма грешка" на Стоян Радев (1 септември). В културния форум е включена премиерата на "Антигона" от френския драматург Жан Ануи, чиято премиера е на 29 и 30 август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във