Банкеръ Weekly

Съдби

БНТ ЩЕ ИЗЛЪЧВА БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛ ОЩЕ ГОДИНА

БНТ ще продължи да излъчва двубоите от футболния ни шампионат и през сезона 2001-2002 г., съобщи за БАНКЕРЪ президентът на Професионалната футболна лига Валентин Михов. Договорът ще бъде подписан до дни, детайлите по него са уточнени - отбеляза той. - Споразумението може да се смята за факт. Както за всички досегашни футболни шампионати, чийто права съм притежавал, и новият остава в ефира на БНТ. Договорът е до края на първенството през май 2002 година.
Михов е основен акционер и управител на Ринг С.В. АД, което от 1998 г. традиционно купува от Българския футболен съюз правата за телевизионно разпространение на мачовете от Висшата лига. Първият договор между съюза и частната фирма бе сключен за срок от пет години и бе на обща стойност 2.5 млн. щ. долара.
С постигнатото сега споразумение се слага край на наддаването между националната медия и частната Нова телевизия, която също искаше директно да излъчва мачовете. Както БАНКЕРЪ вече писа, нейната първоначална оферта бе по-добра от тази на БНТ. Председателят на съвета на директорите на Антена - България АД Силва Зурлева нееднократно призна, че придобиването на правата над българското футболно първенство е сред най-важните приоритети на телевизията. Генералният директор на Сан Стефано 29 Лиляна Попова обаче също обещаваше да се бори докрай за тях. БНТ бе с предимство пред конкурентите съгласно клауза в първия й договор с Ринг С.В от 1998 година. Тя дава право на генералния директор на националната държавна телевизия да се запознае с най-високата цена, предложена от друга медия, преди да реши дали приема, или се отказва от ново споразумение. Очевидно Попова се е съгласила да плати сумата, предложена от Нова телевизия. Предишният контракт на БНТ с Ринг С.В. изтече на 31 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във