Банкеръ Weekly

Съдби

БНТ пак на олимпийски принцип

Олимпийският шампион в бягането на 110 м с препятствия от игрите през 2004 година Лю Сян се удари на първото препятствие по време на квалификационните серии в Лондон, падна безпомощно на земята и не финишира. Случката предизвикала тъга в цял Китай, а коментаторът Цзян Ян от националната телевизия толкова тежко съпреживял отпадането, че се разхлипал и през сълзи едвам обявил в ефир: Лю Сян е боец.


България не е Китай, но и без да имаме своя Лю Сян, коментаторите и българските спортисти на 30-ите олимпийски игри могат да ни разплачат. Спорно е само кои се справят по-убедително. В столицата на Великобритания БНТ е изпратила 15 коментатори, като на професионалистите в студиото помага и олимпийската шампионка от 2000 г. в Сидни Тереза Маринова. На пръв поглед броят на екипа е внушителен (като прибавим и техническия). Вярно, във футбола БНТ издишат, но в спорта са царе на журналистиката, е написал потребителят в интернет форум Лайсмен. Дали обаче е така?


Един от олимпийските проблеми на държавната медия се оказа откриването на игрите. Обещанията за свръхтехника, която ще ни пресъздаде картина с висока разделителна способност, се оказаха бенетейски. Със сигурност няма да доживеем публичен отчет каква техника е закупена, колко струва Лондон 2012 и защо при отразяването на церемонията Островът на чудесата, режисирана от Дани Бойл, се натрапваше усещането, че някоя и друга крушка в повече е изгоряла. Събитието имаше огромния шанс да сполети съдбата на прословутото слънчево затъмнение, което БНТ не успя да отрази преди години. Сега не се случи точно така, но картината си беше доста замъглена на фона на фанфарните подготовки и сравнена с Евроспорт, например при това не на HD канала. Разликите бяха видими и повече от десет.


Разлика имаше не само в образа и звука, но и в коментарите. Дори и тежката артилерия Вера Маринова, подпомагана от Камен Алипиев-Кедъра, или обратно, не успя да запълни моментите на нелогична тишина. Някак си конфузно бе, че нито Маринова, нито Кедъра успяха да преведат що-годе строфите от Шекспир - тръгнаха и изведнъж замлъкнаха. И ако на Кедъра английският може и да не е най-силната му страна, то известната спортна коментаторка от години живее на Острова.


Да се правят сравнения с Евроспорт може би не е много редно, но си личеше, че информацията им дори и при представянето на делегациите беше интересна, любопитна и ненатрапчива. С две думи - предварително бе мислено. В сайта на БНТ потребителят Васил Ничев е споделил: Прави лошо впечатление, че много от коментаторите не са подготвени и бъркат - казват бокс на борбата. На синхронното плуване украинките и японките направиха съчетанията си на българска музика, но на коментаторката й направи впечатление само Кемикъл Брадърс и тангото на испанките...


Ако трябва да бъдем честни, в деня след откриването картинката се пооправи и при всички положения бе далеч по-добра от Европейското първенство по футбол. Една от причините е, че в повечето случаи този път действащите лица бяха разпределени да следят и коментират това, което обичат и разбират. Че правят грешки, правят. На моменти досадни, на моменти груби - точно, както и спортистите ни. Нямаше как да не се чуят и някои оригинални умозаключения, като: Не всеки ден е Великден или бисери от рода на главите на немците трябва да са празни, поднесен ни след победата на нашите волейболисти срещу Германия. Всъщност май всички, като изключим волейболистите - от техническия екип на БНТ, през коментаторите, до спортистите ни, бяха в Лондон заради олимпийския принцип - важно е участието, а не победата. Но ако приемем, че няма как да имаме много Лю Сяновци в спорта, то журналистите ни нямат реални основания да дезертират от основната си функция - да задават правилните въпроси на правилните хора, вместо да се тюхкат и да гадаят дали Бойко Борисов ще намери време след срещата си с Дейвид (Камерън) да се срещне с българските олимпийци. И да се срещне, какво от това? Ще ни донесе ли тази среща медали? Ще съживи ли прахосаните ни надежди? Ще обясни ли защо и за какво са похарчени маса пари за подготовка? Дали тези пари действително са отишли при спортистите или в нечии федерационни джобове? Министърът на спорта щял да разпореди проверка на харчовете, ама като свършела олимпиадата. Защо никой от тези 15 БНТ коментатори не постави в ефир въпроса, на какво изобщо е министър министърът на спорта?


Мисля си, дали пък недоимъкът при спортните отличия не е правопропорционален и на недоимъка на рекламодатели? Защо от Сан Стефано 29 не положиха малко усилия - след като отразяват игрите с пари на данъкоплатците, да запълнят празните си рекламни позиции с реклами вместо с рекламирай тук. Както предлагат хората в интернет, да бяха подарили по един банер на рекламодателите. Ама то и рекламата ни май е на олимпийски принцип.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във