Банкеръ Weekly

Съдби

БНТ И НТВ СЕ НАДЛЪГВАТ ЗА ИЗБОРНАТА НОЩ

С наближаването на парламентарните избори дебелите пачки пари от платена политическа реклама стават все по-реални за трите най-големи ефирни телевизии в страната. Войната им за вниманието на аудиторията се разгаря. Битката на електронните медии вече напусна очертанията на фейърплея и прерасна в словесни нападки, като доскорошни колеги и приятели открито се озъбиха един на друг.
През седмицата взаимни обвинения за плагиатство на идеи си размениха ръководствата на две от трите големи телевизии, които ще отразяват народния вот. Директорът на Новини и актуални предавания на Нова телевизия Иван Гарелов заяви, че Нова ще пази в тайна подробности за програмата си в деня на изборите. По този начин той решил да скрие намеренията си от конкурентите. Бившето лице на Панорама и настоящ шеф в Нова телевизия ще отразява хода на изборите на 17 юни от студио в НДК. Ще му помага водещата на емисиите Календар Мия Сантова. Гарелов отказа да съобщи от кого се притеснява за евентуална кражба, но намекна, че става въпрос преди всичко за бившите му колеги от БНТ. В отразяването на предстоящите избори за мен съществува едно лично предизвикателство - заяви той. - Аз съм създал схемата за отразяването на изборната нощ по БНТ и сега трябва да предложа нещо по-оригинално от нея.
В отговор генералната директорка на националната медия Лиляна Попова уточни, че схемата с изборни студиа в НДК са запазен знак на БНТ, а не на Гарелов. Попова и водещият на изборния блок по националната телевизия Бойко Василев също не пожелаха да разкрият подробности от плановете си за 17 юни. Попова бе категорична, че ще държат не толкова на бързината, колкото на точността на информацията. Триста хиляди лева е бюджетната субсидия за телевизията, макар че Попова поискала с 200 000 повече. Шефката на БНТ разкритикува Закона за изборите, който ограничавал много държавната телевизия и я принуждавал да отразява вота прекалено схоластично.
БНТ е сключила договор и ще получава в деня на изборите резултати от две социологически агенции - Алфа Рисърч и НЦИОМ. От Сан Стефано преговарят за договор с още една агенция, обяви Попова. Тя допълни, че в клаузите е включена неустойка, ако някоя от агенциите не даде вярна прогноза за крайното класиране на политическите партии. И двете агенции са се задължили да предоставят информацията си първо на БНТ.
Нова телевизия има договор за получаване на данни с МBMD, а Би Ти Ви - с Галъп. Гарелов обеща, че той първи ще съобщи резултата от народния вот. Попова опонира, че Законът за изборите не позволява това да стане преди полунощ.
Засега от Би Ти Ви са обявили единствено, че ще организират седем предизборни студиа. Известни са и градовете, в които ще се проведат те. Ясни са вече и тарифите, по които политическите партии ще заплащат участието си. И хората на Мърдок, и в Нова телевизия са запазили в голяма степен ценоразписа за търговски реклами. Цените на БНТ за участие на партиите и коалициите в предизборните студиа, хроники и обръщения бяха определени от Министерския съвет. </p align=justify

Facebook logo
Бъдете с нас и във