Банкеръ Weekly

Съдби

Благодатният огън пристига на Велика събота

Благодатният огън ще бъде донесен в България за поредна година от Йерусалим на Велика събота - 19 април, от църковно-държавна делегация. Тя ще включва 11 души и ще се води от Пловдивския митрополит Николай, в нея ще са също Варненският митрополит Йоан, Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, депутатът от ДПС Йордан Цонев и свещеници от Българската православна църква.


Пътуването до Йерусалим ще е с частен полет, като излитането ще е в 4.30 сутринта на 19 април от правителствената зала на летище "София". На връщане от Свещения град същия ден самолетът с Благодатния огън ще кацне на летище "Крумово" край Пловдив - между 19.00 и 19.30 часа. Там вече ще са дошли автомобили на митрополиите от страната, за да вземат частица от огъня и да занесат за вечерното богослужение за Великден.


Най-късно - около 23:30 часа, се очаква огънят да пристигне във Варна. Посрещането в морската ни столица ще е пред митрополитската катедрала "Св. Успение Богородично". На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината и разрушаването от Спасителя на ада. Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във