Банкеръ Weekly

Съдби

Бизнес школа зад решетките

В тексаски затвор запознават престъпниците с основите на предприемачеството. Благодарение на това вече над сто човека са спечелили стотици хиляди долари след излизането си на свобода. Опитът на Тексас се разпространява и в други щати.


Харви Мей е израснал в бедно семейство. Докато бил малък, с часове наблюдавал паркираните наблизо големи камиони с храна, от които продавали мексикански специалитети. Още тогава момчето решило, че когато порасне, задължително ще си купи такъв подвижен магазин.


Неотдавна мечтата на 26-годишния Мей най-сетне се осъществи - неговият първи камион с храна, BanhMi Express, потегли, натоварен догоре с традиционни виетнамски сандвичи. За да започне бизнеса си, той е взел банков кредит в размер на 30 хил. долара. Според изчисленията на Харви неговата компания ще му донесе печалба от 10 хил. долара още през първата година.


Уроци в затвора

На пръв поглед тази история е подобна на множество други истории за начинаещи предприемачи. И все пак в биографията на Мей има нещо, което го отличава от останалите представители на малкия бизнес. Харви е бивш затворник. Той попада зад решетките на 20-годишна възраст и излежава три години за въоръжено нападение с утежняващи обстоятелства.


Колкото и да е странно обаче, тъкмо затворническата присъда помага на Мей да стане предприемач. Попадайки в килията, той решава да не губи напразно времето си и се записва в специалната програма за обучение в предприемачество, предназначена за лишени от свобода - Prison Entrepreneurship Program - PEP. Става дума за шестмесечен курс, който се провежда на благотворителни начала в затворите от топмениджъри и студенти по мениджмънт и бизнес администрация. Те обучават курсистите как да създадат и да развият собствен бизнес. Всеки студент доброволец работи с конкретен участник в програмата, като му помага да напише или да усъвършенства бизнес план за откриване на ново предприятие. Общуването се осъществяват чрез електронната поща.


Програмата за създаване на предприемачески навици сред затворниците е създадена през 2004 година. Оттогава тя е помогнала на 800 бивши арестанти да станат предприемачи или да си намерят подходяща работа. Мей е само един от тях. На младини направих много глупави грешки. Докато моите връстници учеха в колеж, аз лежах в затвора. Програмата ме накара да преосмисля живота си и ми даде големи възможности, твърди Харви.


Повечето компании, които отварят вратите си за бивши затворници, работят в сферата на обслужването. Случва се обаче бивши престъпници да осъществяват проекти и в други области, дори в интернет. Един от най-успелите випускници на програмата например е създал бизнес за онлайн продажби на резервни автомобилни части в Ървинг, щата Тексас. Печалбата на компанията му за 2011-а бе в размер на 1 млн. долара. Друг преуспял ученик притежава печатница в Хюстън и печели 500 хил. долара годишно.


В помощ на държавата

nbsp;


Програмата за предприемачи не просто обучава осъдените на нови навици. Тя намалява и разходите на държавата за издръжката им в затворите, твърди Джереми Грег, директор по развитието на програмата. Това, което вършим в местата за лишаване от свобода, не може да се нарече благотворителност в чист вид - казва той. - Щатът Тексас харчи 21 хил. долара годишно за всеки затворник. Когато подготвим сто човека, ние икономисваме на правителството между 5 и 7 млн. долара. Това са средствата, които държавата би похарчила при повторно арестуване на престъпника. За разлика от много свои съкилийници, нашите курсисти попадат рядко повторно зад решетките, обяснява Грег.


Няколко други американски щати също започнаха да създават затворнически програми, подобни на тексаската. Във Вирджиния например курсът за лишените от свобода се осъществява на доброволни начала от десет студенти в бизнес школата Darden към Университета на Вирджиния. Обучаващите научават за многобройните социални, икономически и административни препятствия, с които се сблъскват бившите затворници след излизането си на свобода - разказва Грегъри Фейърчайлд, професор по бизнес администриране от школата Darden. - По време на обучението си затворниците пък трябва да преодолеят много свои страхове и стереотипи. Каквото и да говорим, истината е, че ученето зад решетките не е лесна работа, коментира професорът.


Запознанство с Достоевски

nbsp;


Програмата включва курсове по финанси, счетоводство и извършване на бизнес операции. По време на занятията курсистите обсъждат конкретни задачи или проблеми, които стоят пред определени компании и се изучават в Харвардската школа по бизнес. Затворниците участват и майсторските класове Toastmaster (програма на нетърговската организация Toastmaster International, която се занимава с развиване на навици за публични изказвания и възпитаване на лидерски качества). В хода на дискусиите лишените от свобода усъвършенстват навиците за красноречие. За да повишат културното си равнище и да осъзнаят своите грешки, участниците в програмата са задължени да прочетат романа на Достоевски Престъпление и наказание. В края на курса затворниците разработват бизнес план с годишен бюджет. Доброволните им учители, студентите по мениджмънт и бизнес администрация всяка седмица получават по електронната поща написаните бизнес планове. След това внасят поправки в тях и извършват маркетингово изследване на пазара, към който са ориентирани бизнес намеренията на съответния курсист. После всички материали се изпращат обратно на затворниците.


Випускниците на програмата получават сертификат в сферата на предприемачеството от школата за бизнес Hankamer към университета Baylor. Това си е съвсем истински документ, в който никъде не се споменава думата затвор. С него бившите лишени от свобода си намират много по-лесно работа, казва Грег.


Интересът към курса за предприемачи е изключително голям. Всяка година 2500 затворници кандидатстват за едва 150 места. Грег избира най-закоравелите престъпници - главатари на банди и на групи от наркотърговци. Тези хора вече са доказали, че имат лидерски потенциал и хватка, които са толкова необходими на всеки предприемач. Те знаят как да задържат клиенти и разбират какво е това граница на печалбата. Ние пък се стараем да развиваме природните им способности и натрупаните знания за добро, казва Джереми Грег.


nbsp;


nbsp;


Първата стотица на успелитеНад 800 лишени от свобода вече са преминали предприемаческата програма. Всички те са си намерили постоянна и стабилна работа само три месеца след освобождаването им, а 106 са създали собствен бизнес. Повечето компании, основани от тези хора, са в сектора на обслужването. те предоставят услуги в сферата на строителството, ремонта и довършването на помещения.


Facebook logo
Бъдете с нас и във