Банкеръ Weekly

Съдби

Бизнес с мисия

Пеги и Андрю Чернг.
S 250 60e5595f 3897 43be a933 96652875f6d4

Пеги Чернг, чието състояние се оценява на 1.8 млрд. долара, днес е главен изпълнителен директор на едно от легендарните азиатско-америкенски предприятия в САЩ - веригата за бързо хранене Panda Restaurant Group. Тя продава над 40 хил. пилета по китайски годишно, има около 2 хил. търговски точки в 50 щата, както и в по-отдалечени кътчета на планетата - от Саудитска Арабия до Гватемала. Самата бизнесдама, която е родена в Мианмар и израснала в Хонконг, смята, че мисията на компанията е да дава нови възможности на хората.

В миналото Пеги била електроинженер и разработвала симулатори за американския флот, затова към 1982 г., когато напускала фирмата Comtal, била готова за кариера в технологичния отрасъл. Наред с това двамата с мъжа й Андрю решили да създадат собствен бизнес - малък китайски ресторант под името  Panda Inn. Година по-късно бил открит първият Panda Express в един от търговските центрове на калифорнийския град Глендейл. Андрю Чернг отговарял за бизнеса, а Пеги се занимавала с финансите и разработвала програмно обезпечение за проследяване на инвентара и поръчките на клиентите. Техническото образование на бизнесдамата осигурило значителни преимущества на компанията пред конкурентите й. Към 1993-а Рanda Restaurant Group открила стотното си заведение. Днес тя може да се похвали с годишен оборот за над 3 млрд. долара.

В един момент Пеги се замислила как двамата с мъжа й могат да направят света по-добър. Изборът на двойката паднал върху легендарния Калифорнийски технологичен институт. Пеги Чернг, която от 2012-а оглавява неговия борд на директорите, обяснява: "Използваме пълноценно научния потенциал. Познавам всички иновации, които специалистите са постигнали в работата си, независимо дали става дума за изследването на космоса, или на морските дълбини". Освен всичко друго Калифорнийският институт има опит в технологичните разработки за медицината, което също помага на Пеги, която е магистър по информатика и бакалавър по електромеханика.

През 2017-а семейство Чернг отделя 30 млн. долара за биоинженерното подразделение на института. Негови сътрудници работят заедно с лекарите в многобройни направления като създаването на импланти и прибори за неинвазивна медицинска визуализация. Неотдавнашните им  разработки включват широк спектър от проекти - от мобилно приложение, използващо камерата на смартфона за оценка на състоянието на сърцето, до микрочипове, които се имплантират в тялото за диагностициране.

"Целта ни е хората да имат по-пълноценен живот. С наша подкрепа институтът може да създава нови устройства за повишаване на качеството на живот, и за нас това е голяма награда", отбелязва Пеги. Със същото намерение през 1999-а съпрузите основават Panda Cares, благотворителен фонд в рамките на Panda Restaurant Group. Служителите им помагат в работата по проекта, а за да привлекат клиентите към инициативата, основателите на веригата поставят във всички обекти на Panda Express специални кутии, където може да се оставят пожертвувания за деца от бедни семейства. "Искаме да им осигурим достойно медицинско обслужване и образование. И да мотивираме всички наши партньори за благотворителна дейност", казва Чернг.

От 1999-а фондът е успял да събере 107 млн. долара, като 89 млн. от тях са събрани от клиентите на заведенията. Най-важният сред проектите е този за възпитаване на лидерски качества в децата. Според Чернг от силата на личността зависят много неща в живота, затова най-важното е подрастващите да бъдат уверени в способностите си и да уважават себе си. За тази инициатива са отделени почти 41 млн. долара. Те са похарчени за реализиране на програмата "Аз съм лидер", която учи децата да поемат отговорност и да си създават полезни навици при усвояването на нови знания. Благодарение на финансирането проектът е въведен в програмата на 865 начални училища в 39 щата.

Panda Cares отдавна си сътрудничи с нетърговската организация Children's Miracle Network Hospitals, която разпределя средства в 170 клиники на цялата територия на Щатите и Канада за извършване на изследвания, покупка на оборудване и безплатна медицинска помощ. "Специално внимание отделяме на онези, които не могат да се грижат сами за себе си", изтъква бизнесдамата. От 2003 г. фондът Panda Cares е предал на Children's Miracle Network Hospital 37 млн.  долара. Освен това помага на децата да получат висше образование и ги подготвя за реализация в живота. Други 3.9 млн. долара организацията отдели през 2017-а за пострадалите от ураганите "Харви", "Ирма" и "Мария", предоставяйки им хранителни продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във