Банкеръ Weekly

Съдби

БИВША ДЕПУТАТКА ПРЕДИЗВИКА СКАНДАЛ

През 1992 г. сомалийката Аян Хирси Али получила политическо убежище в Холандия. Тогава никой не можел да предположи, че този хуманен жест на правителството ще стане причина за шумни скандали, невиждан подем на ултрадесните и политическо убийство.
С идването си в Холандия Али се заела с активна обществена дейност. Нейните изказвания и статии, посветени на проблемите на ислямския фундаментализъм и на положението на жените в мюсюлманските страни, привлекли вниманието на много известни граждани на страната, които й помогнали да получи холандско поданство. Нещо повече - през 2002 г. емигрантката от Сомалия била избрана за депутат в холандския парламент.
Малко по-късно Аян Хирси Али стана известна в цялата страна. Скандалният политик и кинематографист Тео ван Гог бил толкова потресен от нейните разкази, че решил да заснеме филм за жените в ислямския свят. Сценарият на телевизионния филм Покорност бил написан от Али. Откровеният разказ за живота на мюсюлманките шокира холандците и предизвика възмущението на мюсюлманите. През 2004 г. мароканецът Мохамед Буйери извърши едва ли не най-шумното политическо убийство в историята на страната, застрелвайки Тео ван Гог направо на улицата. Това предизвика невиждан възход на ултрадесните, чийто лидер беше убитият, и техния триумф на следващите парламентарни избори.
И ето, преди броени дни избухна поредният скандал, в чийто център е Аян Хирси Али. Тя призна, че е излъгала, попълвайки заявлението си за предоставяне на политическо убежище. Посочила е чуждо име, променила е годината на раждането си, а в отговор на въпроса от коя страна пристига в Холандия е скрила, че идва от Кения през Германия, заявявайки, че е дошла направо от Сомалия. Последното обстоятелство е изключително важно, защото никой в Холандия не би се решил да изпрати жена обратно в държава, в която се води гражданска война.
Признанието на Али постави в тежка ситуация съпартийката й Рита Вердонк, министър по въпросите на емиграцията. Тя не можеше да не реагира и заяви това, което беше длъжна да каже: щом Али веднъж е получила статут на бежанец незаконно, всички по-нататъшни промени на този статут, т.е. предоставянето на холандското й гражданство и избирането й в парламента също са незаконни. Нещо повече - според нормите властите са длъжни да изгонят Али от страната като нарушителка на законодателството.
Принципността на министъра по въпросите на емиграцията предизвика разкол в правителството. Мнозина от членовете му са убедени, че Али, на която се наложи да освободи мястото си в парламента, вече е достатъчно наказана и лишаването й от гражданство, а още повече изгонването й от страната би било прекалено. Има обаче и такива, които са солидарни с Вердонк, считайки, че законите са еднакви за всички. Според експертите, ако министърът по въпросите на емиграцията прояви твърдост, в страната може да се очаква правителствена криза и предсрочни парламентарни избори.
Колкото до самата Аян Хирси Али, скандалът сякаш вече не я интересува. По данни на холандски журналисти тя заминава за САЩ, където ще работи в един от престижните научни центрове. Отчитайки строгостта на американското имиграционно законодателство, няма никакво съмнение, че този път Али е попълнила всички документи правилно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във