Банкеръ Daily

Съдби

Белфаст – едно малко бягство в легендите

Свързваме Ирландия с бира, уиски, танци, легенди, богата история. Столицата на Северна Ирландия - Белфаст, със своите красиви забележителности е достатъчно основание да стегнете куфарите и да полетите към Обединеното кралство.

През седмицата стана ясно, че почетно консулство ще има България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия със седалище в Белфаст. Очаква се откриването му да допринесе за засилване на двустранните контакти в областта на бизнеса и културата, както и за оказване на съдействие на българските граждани в контекста на последствията от Brexit. За почетен консул ще бъде назначен британският гражданин Пол Мартин. Той притежава солиден опит по трудово-социални въпроси - бил е съветник към Министерството на труда и социалната политика на България и има добри контакти у нас и в Северна Ирландия.

Белфаст (на ирландски: Béal Feirste - Беел Ферстъ, английски: Belfast) е столица на Северна Ирландия. Това е и вторият най-голям град на целия остров Ирландия. В буквален превод името "Béal Feirste" означава "устието на вретеното", т. е. устието на виещата се река Фарсет, край чийто брод е основан градът. Тя е приток на река Лаган, но в днешно време е скрита в тръба под улица Хай Стрийт, а улица Бридж стрийт (Bridge Street, "Мостова улица") показва къде някога е имало мост над нея.

Районът на Белфаст е обитаван още през бронзовата ера, а останки на укрепления от желязната ера още могат да бъдат видени по хълмовете. През XVII век селището нараства значително, а през XVIII, XIX и XX век процъфтява като търговски и индустриален център.

В северната част на острова е една от най-загадъчните каменни постройки в света, която датира още преди Стоунхендж - Ню Грейндж, един шедьовър, който може да е проектиран само от хора с висока инженерна мисъл. Според различни предположения той може би е била гробница или астрономическа обсерватория. Във всеки случай Ню Грейндж е едно от тези места, които не могат да се пропуснат.

Скалите на Мохер са идеалното място за среща с девствена природа, скали, море. Те са най-посещаваната природна забележителност в Ирландия, а повече от милион пътешественици застават на ръба им всяка година. В най-високата си част скалите достигат 214 м, като от тази височина се спускат отвесно към морето. Освен това са изградени три наблюдателни площадки и има маркирани пътеки за разходка.

Кулата О'Брайън се издига близо до най-високата точка на скалите. Изградена е през 1835 г. от местния земевладелец Корнелиъс О'Брайън. При това функциите й не са били защитни, а... туристически. Още тогава хиляди са се събирали в този район заради красивите панорами, а господин О'Брайън просто им помогнал да се чувстват по-удобство.

Не една и две легендарни личности - футболисти, писатели, музиканти, актьори, са родени в Белфарст. Сред тях е Джордж Бест (George Best), постигнал най-голяма слава с отбора на "Манчестър Юнайтед". Той играе в отбора в периода 1963-1974 г., като с него печели титлата в Англия през 1965 и 1967 г., както и Купата на европейските шампиони през 1968-а. Носител е на "Златна топка" (1968 г.) и е определен от Асоциацията на футболните журналисти в Англия за "Футболист на годината" (1968 г.). Джордж Бест е автор на една крилата фраза, която точно отразява бохемския (му) начин на живот: "Похарчих много пари за алкохол, жени и бързи коли. Останалите ги пропилях".

Белфаст е родно място и на Кенет Брана (Kenneth Charles Branagh) - популярният британски телевизионен и кино актьор. Сред най-известните му филми е "Хенри V", който режисира и изпълнява главната роля и за който получава номинации за "Оскар" за най-добър актьор и режисьор. Играл е и Хамлет в едноименния филм от 1996 година.

Северна Ирландия, както и Белфаст, са огнище на множество конфликти между католици и протестанти, наричани още "националисти" и "юнионисти". Католиците желаят Северна Ирландия да се събере с Република Ирландия, а протестантите - да остане част от Обединеното кралство.

Северна Ирландия (Northern Ireland на английски, Tuaisceart Éireann на ирландски, Norlin Airlann на ълстърски скотски) е една от четирите съставни части на Обединеното кралство. Тя е разположена в североизточната част на остров Ирландия, и е единствената територия от Обединеното кралство, която има сухоземна граница с друга страна (Република Ирландия).

Островът е третият по големина в Европа и двадесетият в света. Общата площ на острова е 84 421 кв. км, от които на Северна Ирландия принадлежат само 14 148 кв. километра. От общо 6.4 млн. човека на острова, 1.8 млн. живеят в северната част.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във