Банкеръ Daily

Съдби

ББР откри фотоизложба на сградата си

Фотоизложба с архивни кадри на сградата на Българска банка за развитие бе открита днес в центъра на София. Експозицията е разположена на ул. "Дякон Игнатий" 1 и се организира по повод старта на строежа на новата централа на банката в столицата. Проектът запазва изцяло автентичната фасада на зданието от края на 19-и век, обявено за културен паметник с регионално значение.

Сградата е построена през 1880-1881 г. от чешкия инженер и архитект Антонин Колар (Адолф Вацлав Колар). Първоначално в нея се е помещавал грандхотел "България", който е бил част от комплекса на царския дворец. Създадена в т.нар. "виенски стил", сградата е сред основните забележителности на града за своето време.

В хотел "България" са отсядали всички видни гости на столицата - политици, музиканти, актьори, писатели и общественици. Сред по-известните му посетители са популярният руски бас Фьодор Шаляпин, световноизвестното сопрано на миланската опера Тоти дал Монте, както и звездите на немското кино Ива Ваня и Евелин Холт.

Ирландският журналист и кореспондент на в. "Таймс" Джеймс Баучер живее в хотела в продължение на 30 години. В този период е изключителен приносът му в отразяването на Балканските войни и на Първата световна война. Баучер умира в хотела през 1920 г. на 70-годишна възраст. Тук е написана и книгата на американския писател Джон Рийд "Десет дни, които разтърсиха света", посветена на Октомврийската революция през 1917 г.
Архитект Антонин Колар работи в България повече от две десетилетия (1878 г. - 1900 г.). Той е първият главен архитект на София, изготвил градоустройствения план на столицата след Освобождението. Колар застъпва строгите ренесансови форми с богато разнообразие от класически и барокови детайли и орнаменти.

Чешкият архитект е автор на проекта на Градската градина и паметника на Васил Левски. Сред проектите му са още сградата на Министерството на войната, Централна гара и Военна академия. Колар работи и върху строежа на Военния клуб, завършен впоследствие от арх. Никола Лазаров и арх. Фридрих Грюнангер.

Новата сграда на Българска банка за развитие ще запази външния облик на фасадата на хотел "България". Проектът предвижда изграждането на 6 надземни и 3 подземни нива. Сградата се очаква да бъде окончателно реконструирана в началото на 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във